Napokon stižu

Švedski prvaci progresivnog metala Opeth rasprodali koncert u Tvornici 26. rujna

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Ekskluzivni klupski koncert i jedini njihov nastup u regiji prilika je za domaće fanove da konačne uživo provjere po mnogima svirački jednu od najboljih skupina glazbenika koje je metal žanr dao unazad dugo vremenaZagrebačka publika načekala se na dolazak jednog od najvećih imena progresivnog metala današnjice, švedskih Opeth.


Trebali su doći 22. ožujka 2021. godine, ali taj je koncert morao biti otkazan zbog pandemijskih razloga.


Sad su napokon tu, stižu u zagrebačku Tvornicu za tjedan dana, 26. rujna.
Opeth su od svojih death metal početaka evoluirali prema mnogo sofisticiranijem progresivnom metalu, vrlo dugim, melodičnim i pjevnim pjesmama, posebno na posljednja tri albuma. I dok su pravovjerni fanovi rogoborili zbog istraživanja novih glazbenih teritorija i eksperimentiranja, Opeth su u međuvremenu osvojili sasvim novu publiku i produbili poštovanje glazbene kritike. U Zagreb stižu na vrhuncu karijere i sviračke forme s presjekom bogatog glazbenog kataloga.


Ekskluzivni klupski koncert i jedini njihov nastup u regiji prilika je za domaće fanove da konačne uživo provjere po mnogima svirački jednu od najboljih skupina glazbenika koje je metal žanr dao unazad dugo vremena.


S 13 studijskih izdanja iza sebe, od kojih je još uvijek aktualan “In Cauda Venenum” iz 2019., Opeth su kroz karijeru prolazili kroz mnoge žanrove, zadržavši se u posljednje vrijeme na klasičnom progresivnom rocku, koji je uz povremena skretanja ka starim žešćim smjerovima sada ima sve više upliva jazza. Upravo aktualan album dobio je unisone pohvale kritičara diljem svijeta, uključujući i one kojima metal nije prvi izbor ni predmet interesa.


Po svemu izrečenom, nije ni čudo da je koncert za 26. rujna rasprodan, karata nema već neko vrijeme.