World music spektakl

Sutra u Močvari nastupa gitaristički mag Mdou Moctar iz Nigera

T.I.

Karizmatični glazbenik iz Nigera je dosad izdao pet albuma, od kojih će aktualni „Afrique Victime“ promovirati ovom prilikom u MočvariMdou Moctar, gitaristički genijalac iz Nigera, sutra će (3. 8.) premijerno nastupiti u Hrvatskoj. Sa svojim sjajnim bendom predstaviti aktualni i hvaljeni studijski album “Afrique Victime” uz presjek hitova iz svoje bogate karijere.


„Mdou Moctar je dobar primjer zbog čega je ono što se naziva world music tako zanimljivo. Poput svojih sunarodnjaka iz grupa Tinariwen i Tamikrest ili Bombina, on na sjajan način spaja zapadnjačku gitarsku muziku, odnosno rock i blues, s ritmovima iz njegovog pustinjskog, saharskog rodnog kraja. Iz njegove muzike izbijaju emocije, a nevjerojatna virtuoznost nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Zanimljivo je pratiti kako on raste sa svakim albumom i možemo reći kako nam u Zagreb dolazi na vrhuncu svoje karijere, nakon što je prošlogodišnji album „Afrique Victime“ dobio sjajne kritike od uglednih medija. Mdou Moctar je trenutno definitivno jedan od najzanimljivijih gitarista na svijetu, neovisno o žanru i očekujem da će ovo biti koncert za pamćenje, jedan od onih o kojem će se dugo pričati” – izjavio je ususret koncertu urednik world music emisije Vrelo zvuka Emir Fulurija.


Mdou Moctar si kao mali nije mogao priuštiti gitaru pa si ju je sam napravio od drveta i žica s kočnica na biciklu. Obitelj i vjerski vođe nisu odobravali sviranje jer je to značilo da si narkoman, alkoholičar ili delinkvent pa je svoju ljubav prema glazbi razvijao u tajnosti. Gledao je starije majstore desert bluesa ili assoufa i maštao da postane poput njih. S obzirom na međunarodnu karijeru i sviračko umijeće, može se reći da je ovaj 35-godišnjak ostvario svoje snove.
Nakon što je svemu unatoč naučio svirati gitaru, počeo je svirati na vjenčanjima, a kad je konačno snimio svoj prvi album u Nigeriji, na tamašek jeziku, on se masovno dijelio tim dijelom Afrike putem Bluetootha što je Mdou dalo veliku popularnost. Za svoje gitarističke uzore navodi Van Halena, Princea i Hendrixa.


Karizmatični Moctar je dosad izdao pet albuma, od kojih će aktualni „Afrique Victime“ promovirati ovom prilikom u Močvari. Bavi se i filmom, i kao glumac i kao skladatelj.


Pretprodajna cijena ulaznice je 140 kuna i može se kupiti u Dirty Old Shopu i preko sustava Entrio još danas, a na dan koncerta će koštati 160 kuna.