Remasterirani prog rock

Stiže diskografija benda The Mars Volta na čak 18 vinila. Cijena? Prava sitnica

T.I.

Svi albumi, od debitantskog "De-loused In The Comatorium" iz 2003. do zaključnog "Noctourniquet" iz 2012. su nanovo masterirani i otisnuti na čak 18 vinila. Nije to ništa čudno, s obzirom da je najkraći imao 50 minuta pa je morao ići kao dvostruki LP, a ostali i preko 70 minutaCloud Hill, indie diskografska kuća s vrhunskim analognim studijem iz Hamburga prije neki dan je objavila prilično tajanstvenu video poruku koja da naslutiti da prog rock bend The Mars Volta nešto sprema 7 godina nakon što su se službeno razišli.


Iza Mars Volte stajali su Omar Rodríguez-López i Cedric Bixler-Zavala, par neobično izgledajućih glazbenih ekscentrika poznatih po suradnji u cijenjenom indie rock bendu At The Drive-In koji im je s vremenom postao žanrovski preuzak i prekonvencionalan.


Vijest o mogućim novim materijalima dočekana je sa zanimanjem kod probrane publike benda koji je s vremenom stekao kultni status svojim divljim i frenetičnim nastupima (domaća publika sjeća se jednog takvog u zagrebačkoj „Močvari“) i neobičnim glazbenim idejama temeljenim na prog rocku.
Dilema je danas razriješena novom objavom na Twitteru, The Mars Volta ostaju prošlost, no ima i dobrih vijesti. Najava da nešto spremaju nije posve netočna. Cloud Hill objavljuje ekskluzivni box set sa svih šest albuma i jednim EP-em benda, isključivo na vinilima. Svi albumi, od debitantskog “De-loused In The Comatorium” iz 2003. do zaključnog “Noctourniquet” iz 2012. su nanovo masterirani i otisnuti na čak 18 vinila. Nije to ništa čudno, s obzirom da je najkraći imao 50 minuta pa je morao ići kao dvostruki LP, a ostali i preko 70 minuta, pa su štampani kao trostruke ploče. Kao ekskluziva, u box-setu dolaze i vinili s dosad neobjavljenim materijalima.


Raskošni box set nije jeftin s cijenom od 429 dolara, ali to ne znači da će teško naći kupce. Cloud Hill je danas na Twitteru objavio da su količine u njihovom online dućanu u pretprodaji rasprodane isti dan. Onima koji nisu uspjeli uhvatiti izdanje preporučeno je da kontaktiraju svoju lokalnu trgovinu s pločama.