Povratak soul legende

Stevie Wonder objavio prve dvije pjesme nakon 15 godina diskografske šutnje

P. N.

Foto REUTERS/Stephen Hird

Foto REUTERS/Stephen HirdNakon godina diskografske šutnje legenda soul glazbe Stevie Wonder objavio je ovaj tjedan dvije nove pjesme, prve u zadnjih 15 godina. Prema pisanju Rolling Stonea, tu iznenađenjima nije kraj, Wonder pjesme prvi put izdaje na vlastitoj diskografskoj etiketi što znači da se razišao sa svojom diskografskom kućom Motown za koju je ploče izdavao od davne 1962. godine.


Jednu od dviju novoobjavljenih pjesama, „Where Is Our Love Song“ skladao je još 1968. godine kao 18-godišnjak, iskopao je u vlastitim arhivima, preradio, napisao novi tekst i potražio pomoć gitariste Garya Clarka Jr.-a. Pjesma je sjetna, mješavina tipičnog Wonderovog soula i melodija iz kajdanke Beatlesa. Kao što davne 1962. godine Wonder nije zvučao kao 12-godišnjak kad su ga nazivali čudom od djeteta, tako ni sad ne zvuči kao 70-godišnjak, već podsjeća na svoje najplodnije dane početkom 70-ih godina prošlog stoljeća kad je slavljen zbog albuma „Talking Book“, „Innervisions“ i „Songs In The Key Of Life“ gdje se od klasičnog soula odmaknuo prema istraživanju novih soničnih teritorija.


Zaradu od prodaje singla Wonder će donirati nevladinoj organizaciji Feeding America, kojoj – prema njegovim riječima – treba milijarda dolara kako bi pomogla obiteljima u nevolji širom SAD-a.
Na drugoj pjesmi “Can’t Put It in the Hands of Fate“, Wonder je također radio i prije da bi u posljednjim mjesecima dobio inspiraciju za tekst. Riječ je o nešto ritmičnijoj i modernijoj pjesmi koja koketira s hip-hopom. Kao gosti na njoj se pojavljuju Busta Rhymes i Rapsody, a prateće vokale pjeva petoro Wonderove djece.


Stevie Wonder sad ne namjerava stati, u planu je izadavanje EP-a, pa onda i albuma, prvog nakon sad već davne 2005. godine do koje je nanizao 22 studijska dugosvirajuća izdanja. Ime je već tu, album će se zvati znakovito „Through the Eyes of Wonder“.