Intimno i stvarno

Spot za novi singl grupe The Rozh emotivnim snimkama iz osobnog života odaje počast svim borcima s Alzheimerom

Ivana Kocijan

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Pjesma je posebna i po tome što su Kukuljani u njoj razotkrili i ogolili sami sebe progovorivši o bolesti koja im se dogodila u obitelji i tako pomogli u širenju svijesti o toj teškoj bolestiRiječka grupa The Rozh koju čine životni i glazbeni suputnici Ivona Maričić Kukuljan i Anthony Kukuljan, predstavila je novi singl neobičnog naziva »Waltzheimer« koji sugerira da se je riječ o pjesmi ozbiljne tematike.


Ozbiljna bolest, Alzheimerova bolest, u naslovu pjesme maštovito je zamaskirana plesom. Pjesma je posebna i po tome što su Kukuljani u njoj razotkrili i ogolili sami sebe progovorivši o bolesti koja im se dogodila u obitelji i tako pomogli u širenju svijesti o toj teškoj bolesti.


Slučajno pronađen demo


– Singl »Waltzheimer« je slučajno pronađen demo među mojim starim snimkama, i vjerojatno ima više od 7-8 godina. Dosta ideja spremim i ako me ne dirnu na prvu, ne radim dalje na njima.
Dokaz da i glazba mora odstajati kao vino jer sam samo na prvo slušanje nakon toliko godina znao što bi i kako bi to trebalo zvučati na kraju.


Tekst i slika pjesme je odmah vukla prema mojoj teti Bebi koja je nažalost preminula od Alzheimera, te je ovo ujedno i trajna posveta jednom super divnom biću koje samo fizički više nije s nama.


Tako da ova pjesma govori o demenciji i pokušaju razumijevanja te pozicije iz jednog dosta bliskog iskustva unutar moje obitelji, te potrebnom razumijevanju koje bismo svi mi trebali imati oko jedne dosta zafrknute bolesti, izjavio je Anthony.Ivona je dodala:


– Demencija mi se čini jednom od najokrutnijih bolesti; oduzima nam našu osobnost, naša sjećanja, ostavlja nas na brigu drugome koji nas jedva prepoznaje… Trenutci »budnosti« rijetki su i dragocjeni.


Moja je baka dugo bolovala od demencije i na kraju nas nije uopće prepoznavala. Međutim, u nekim toliko rijetkom bljeskovima prisutnosti, zazvala bi me onako kako me je uvijek zvala – »Rožica«.


Lišeno scenografije i glume


Pjesmu prati videospot lišenog bilo kakve scenografije i glume na kojem je radila Kristina Barišić koje se potrudila složiti memorabiliju Anthonyjevoj teti koja će trajno ostati svima, a prije svega u njegovoj obitelji za dugo sjećanje.


– Uspjeli smo pronaći priličan broj starih fotografija i nešto videosnimaka i od toga sastaviti nadam se svima jednu lijepu sliku.


Ovaj video nije tipičan video kakvi se rade u glazbenoj industriji jer je potpuno privatnog karaktera, ali mislim da je upravo to zanimljivo s obzirom na to da je drugačije od uobičajenog i očekivanog predloška glume i interpretacije pjesme.


Ovaj video je vrlo intiman i stvaran, rekla je Kristina.


Podizanje svijesti o demenciji


Svjetski dan Alzheimerove bolesti održava se 21. rujna i dio je Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti. Ivona i Anthony poručuju kako ovom pjesmom žele pomoći u podizanju svijesti o tome kako demencija utječe na svakodnevni život ljudi pogođenih ovim stanjem i smanjiti stigmu koja okružuje ovu bolest.


Osobe koje su pogođene demencijom osjećaju se vrlo usamljeno, a primarni se skrbnici također često osjećaju izolirano u brizi za voljenu osobu koja boluje od ove bolesti.


Stoga bi željeli načas u fokus staviti Alzheimerovu bolest i demenciju općenito; odvajanje vremena za razgovor o tome može imati veliki utjecaj na ljude pogođene ovom bolešću.