Nova nada 2021.

Soulcase o Ri Rock Kipiću: “Nagrada znači puno jer priznaje naš rad i trud”

Katarina Bošnjak

Foto: STEPHANY STEFAN

Foto: STEPHANY STEFAN

"Ovo što Ri Rock radi za nezavisnu scenu Rijeke izuzetno je bitno i predstavlja svijetlu točku u trenutačno osiromašenoj sceni", poručujuDvije godine nakon što su započeli svoje glazbeno putovanje, dečki iz riječkog benda Soulcase već se mogu pohvaliti i nagradom. Naime, na Ri Rock Festivalu održanom prošlog mjeseca osvojili su Ri Rock Kipić, nagradu za Novu nadu 2021. godine, a također su premijerno i nastupili te lokalnoj publici predstavili sve na čemu su radili od svog osnivanja.Kao pobjednici u ovoj kategoriji, osvojili su izradu 30 majica u Lumer shopu, poklon-bon za kupnju opreme u vrijednosti od 1.500 kn u Euromusic Agency, intervju u Novom listu i na Radio Rijeci te radionicu Ri Rock Klinike za savjetovanje i menadžment koji poklanja Udruga Ri Rock.


Premijerni nastup


Povodom osvajanja Ri Rock Kipića, porazgovarali smo s članovima benda o samoj nagradi i inspiraciji koja ih vodi prema pjesmama i spotovima kao genijalnom rezultatu.

– Svaka nagrada nam znači puno jer priznaje naš rad i trud. Bili smo nominirani u pet kategorija tako da smo znali da je moguće da ćemo dobiti jednu od njih i drago nam je da je to upravo ova. Smatramo da je ovo što Ri Rock radi za nezavisnu scenu Rijeke izuzetno bitno i predstavlja svijetlu točku u trenutačno osiromašenoj sceni, rekli su.Bend je zapravo nastao kada je nekolicina prijatelja odlučila započeti novo kreativno poglavlje fokusirajući se na stvaranje jedinstvenog zvuka. Ne obraćaju pretjeranu pažnju na podžanrove, obično samo kažu da sviraju »rock«, no dok slušate njihovu glazbu, nemoguće je ignorirati mračne rifove i upečatljive melodije koje izvode izuzetnom lakoćom.


Soulcase čine Arijan Birkić na gitari, Dario Butković na vokalu, Mateo Kolenac na gitari, David Petrović na bas gitari i Tino Margan na bubnjevima.– Glazba koju stvaramo može se opisati kao alternativni rock u kojem prevladava mračniji prizvuk i filmska atmosfera, a naši tekstovi su uglavnom introspektivni i opisuju unutarnja stanja osobe. Nastup na Ri Rocku bio je naš premijerni nastup i jako smo zadovoljni kako je sve ispalo, dodali su.


Izbirljivi i samokritični


Estetika u glazbenom svijetu nije više samo zanimljiv dodatak, dapače, danas je ona neophodna za svaki perspektivni bend jer kroji buduće putanje, suradnje i publiku, a također i predstavlja stilski imidž benda. Soulcaseu ne manjka vizualne estetike, te svaki od njihovih spotova na autentičan način pretače glazbu i tekstove na kojima detaljno rade, u vizuale. Spotove snima Mateo Jurčić, a dečki iz benda sami ih režiraju i montiraju.– Arijan je taj koji obično ima inicijalnu ideju za pjesmu. Ponekad je to cijela pjesma, a ponekad samo ideja, komadić teksta ili melodije. Na probama onda te ideje zajednički razrađujemo i aranžiramo. Kako smo dosta izbirljivi i samokritični, veliki dio toga što se napravi ne izbacujemo van, a pjesme krećemo snimati tek onda kad smo apsolutno zadovoljni svim njihovim komponentama, objašnjavaju.


Singl pa EP


U travnju 2021. godine Soulcase je predstavio debitantski singl, kasnije i EP koji čine četiri pjesme te videospot, a početkom prosinca su na svom Youtube kanalu »izbacili« i »playthrough« pjesme »Under the skin« koji je dosegao skoro 11.000 pregleda, što je za novi bend na ovim prostorima i u vrijeme kada glazbenoj industriji nije lako poprilično značajna brojka.


– Album još uvijek nije u planu, odlučili smo da ćemo zasad raditi manje cjeline na koje se onda možemo potpuno koncentrirati tako da bismo se mogli posvetiti svakoj pjesmi. Planovi za budućnost su nastupati i izbacivati nove kvalitetne materijale, zaključili su.