Synth legende

Soft Cell se vraćaju s novim albumom nakon punih dvadeset godina pauze

T.I.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Na ovom albumu htio sam sagledati nas kao na društvo: mjesto na kojem smo odlučili staviti profit ispred ljudi, novac ispred morala i pristojnosti, hranu ispred prava životinja, fanatizam ispred pravičnostiOsnovani davne 1978. godine, Soft Cell su poput mnogih synth bendova iz tog vremena najveće uspjehe ostvarili na početku karijere. U njihovom slučaju, komercijalni vrhunac čak i nije bila njihova autorska pjesma već zaboravljena stara soul stvar „Tainted Love“. „Prevedena“ na elektronski novovalni jezik, postala je 1981. prvi i jedini veliki hit za „Soft Cell“, došla do broja 1 i postala najprodavaniji britanski singl 1981. godine.


Četrdeset godina poslije tog uspjeha i dvadeset od zadnjeg zajedničkog albuma, nakon mnogih razlaza i ponovnih okupljanja, Mark Almond i David Ball zgotovili su album s 12 novih, autorskih pjesama.  Već prema naslovima poput „Bruises On My Illusions“, „Haert Like Chernobyl“, „Happiness Not Included“, „Nostalgia Machine“, „New Eden“, čini se da će Soft Cell ponuditi i nešto društveno angažiranog materijala, a to izrijekom i potvrđuje osebujni pjevač, sad već 64-godišnji Marc Almond.


“Na ovom albumu htio sam sagledati nas kao na društvo: mjesto na kojem smo odlučili staviti profit ispred ljudi, novac ispred morala i pristojnosti, hranu ispred prava životinja, fanatizam ispred pravičnosti i vlastitu trivijalnu udobnost pred neizrecivom agonijom drugih. Ali na albumu postoji i uvjerenje da postoji utopija ako zagrebemo ispod površine i počinjemo razumijevati  što je doista važno.”
Kažu da više ne ciljaju na vrhove top lista, niti im pada na pamet snimati novi „Tainted Love“ kako bi došli do šire publike.


„Bilo bi malo neprimjereno da dva 60 i nešto godišnjaka pokušavaju snimati komercijalne pop poskočice“ – rekao je drugi član benda, instrumentalist David Bell.


Izlazak albuma koji je sniman kroz vrijeme pandemije korona virusa, zakazan je za 25. veljače 2022.


Inače, Soft Cell su se 2018. skupili da odsviraju koncert u 02 Areni u Londonu, za koji su rekli da im je i posljednji zajednički u karijeri. Prije toga nisu se ni vidjeli dugih 15 godina.


No, čini se da su se planovi s novim albumom promijenili s obzirom da je s objavom albuma, obznanjeno i da će Soft Cell na povratničku turneju već u studenom ove godine kad će predstaviti većinu novih stvari domaćoj britanskoj publici.