Bend alternativnog pop zvuka

Sedmorica rokera koje smo donedavno znali pod imenom Retrodukcija, sada sviraju kao Ivo Horvat

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

"Sami" – otkrivanje ljepote bez obzira na vanjštinu Sedmorica rokera koji su na sceni donedavno djelovali pod imenom Retrodukcija i svirali obrade, ove su godine napisali prve autorske pjesme i odlučili se predstaviti javnosti kao Ivo Horvat, bend alternativnog pop zvuka i pamtljivih tekstova i melodija. Nakon što su proljetos objavili prvu pjesmu »Novo lice«, nedavno su publiki darovali još jednu pjesmu, singl »Sami« koji prati i videospot čiju produkciju potpisuje riječki Gržinčić Creative Visuals.


Privatni glazbeni studio braće Ivana i Ante Vidovića u Velikoj Gorici mjesto je gdje nastaje čarolija Ive Horvata.


– Pjesma »Sami« nastala je doma, kod mene u dnevnom boravku, za vrijeme druženja. Prvi obris je dobila u vrlo kratkom vremenu, a nakon toga smo se primili pjesme s bendom i krenuli snimati. Nakon što je pjesma inicijalno snimljena, nastavili smo i dalje raditi na njoj, sve dok nije poprimila ambijent kakav smo i zamislili. Frendovi, producenti, snimatelji su nas upozoravali da previše brijemo po toj pjesmi, a iako smo znali da su u pravu, svejedno smo imali taj neki motiv, inspiraciju raditi na pjesmi i dalje. Sada smo napokon završili i snimili pjesmu i možemo krenuti dalje i raditi na novim materijalima, otkrio je Ante Vidović.


Noćni rad
Njihov novi singl, kaže Ante, autor stihova, govori o otkrivanju ljepote bez obzira na vanjštinu, koja često zavarava čovjeka. Za takvo upoznavanje i zadiranje ispod površine potrebno je povjerenje i sigurnost obiju strana. Pjesma je snimana u njihovom studiju koji opisuju kao »prostor gdje je sve podređeno ljudima u studiju sa svom potrebnom logistikom«.


Stvaranje glazbe za članove benda Ivo Horvat je vrlo poseban proces koji im pomaže da se opuste i prepuste kreativnom zanosu. Pravi su rokeri i noćne ptice i njihova glazba nastaje u najtišem dijelu dana.


– Radimo u pravilu po noći, slušamo glazbu i dosta pozornosti pridajemo ambijentu, a to pokušavamo i ugraditi u naše pjesme. Večer nam počne dosta opušteno, prigušimo malo svjetla, malo zasviramo, pričamo, ja složim neki tekst koji mi se vrti po glavi, a paralelno burazer slaže melodije i tako dobijemo neki obris pjesme. A onda kreće prepirka, dodao je Ante.


Slušamo sve


Otkrio nam je i tko im je od hrvatskih, pa i stranih glazbenika, na listi omiljenih izvođača s kojima biste htjeli ostvariti suradnju.
– Htjeli bismo napraviti suradnju s bratom Tonyja Cetinskog, rekao je.


U bendu Ivo Horvat djeluju dvojica braće. Pitali smo ih tko vodi glavnu riječ i kako se rješavaju prepirke ako dođe do njih.
– Prepirke su dio svakodnevnog života i zna to biti poprilično turbulentno, pogotovo kad je ti je do nečega zaista stalo. Dosad nismo imali situaciju koju nismo uspjeli riješiti… Iako je znalo izgledati nerješivo. Obojica su dovoljno slični i dovoljno različiti da mogu zajedno provoditi toliko vremena, ali uvijek zadnju odluku prepuštamo Ivi Horvatu, rekli su.


Za kraj, otkrili su nam prate li trendove u glazbi i što im je trenutačno na playlisti.


– Pratimo svašta i slušamo sve što nam dođe pod uho. Inače, playliste slažemo prema koncertima na koje želimo ići. Prije nekoliko tjedana išli smo slušati Buč Kesidi i onda smo preslušali oba njihova albuma. Inače, zadnji bend koja nas je baš oduševio je Last Shadow Puppets. To je drugi bend Alex Turnera iz grupe Arctic Monekys, zaključili su.