"Under Pressure" Sessions

Roger Taylor otkrio da u arhivima postoji još zajedničkih snimki Queena i Davida Bowiea

T.I.

Na početku sessiona u Švicarskoj za zagrijavanje zajedno su svirali sve što im je palo na pamet i sve se snimalo. Taylor je precizirao da su između ostalog svirali i stvari od grupe Cream, kao što su „N.S.U.“ i „I Feel Free“Grupa Queen je sve svoje albume od „Jazza“ iz 1978. pa do smrti Freddiea Mercurya snimala u vlastitom studiju Mountain  koji se nalazio unutar zgrade kazina u švicarskom Montreuxu.


Za vrijeme snimanja njihovog naj-disco albuma „Hot Space“ 1981., u Švicarskoj se nalazio i David Bowie što je – zapravo slučajno – rezultiralo zajedničkim sessionima, a onda dovelo i do spektakularnog rezultata u vidu „Under Pressure“, masivnog hita, jednog od najvećih u karijeri ovih rock velikana, koji će na jesen proslaviti 40 godina od originalnog izdanja.


No, moglo bi se desiti da s tih sessiona jednog dana čujemo još nešto. Dao je to naslutiti bubnjar Queena Roger Taylor u recentnom razgovoru za Record Collector koji kaže da u bunkerima sigurno postoje snimke tih zajedničkih proba od kojih su neke bile više od ideja u nastajanju.
Prije četiri godine gitarist Brian May je također govorio o toj suradnji i spominjao da su zajedno dosta svirali različite stvari, no kako su obrisi pjesme „Under Pressure“ postajali jasniji, tako je sve manje vremena bilo za bilo što drugo. May se prisjeća da suradnja s Bowiem nije bila laka, jer su oni bili mlađi i drski, a Bowie „silovit“ tip, i u takvoj atmosferi je lako dolazilo do napetosti. Ali, ta napetost urodila je sjajnim plodom. Jedini trag s tih sessiona osim „Under Pressure“ je stvar „I Go Crazy“ koju su također zajedno razvijali, ali Queen su je izdali kao B-stranu singla “Radio Ga Ga” tri godine kasnije i modificirana je bitno u odnosu na originalnu ideju.


“Ako uđemo u arhive, vjerojatno ima još snimljenih stvari”, kaže Roger Taylor. Prema njegovoj priči, na početku sessiona u Švicarskoj za zagrijavanje zajedno su svirali sve što im je palo na pamet i sve se snimalo. Taylor je precizirao da su između ostalog svirali i stvari od grupe Cream, kao što su „N.S.U.“ i „I Feel Free“.


Čuti kako Bowie i Queen zajedno obrađuju rock klasike, to bi bilo nešto. Nažalost, Roger Taylor u razgovoru nije otišao dalje od otkrivanja nikad ispričane priče, nije govorio ništa o namjeri da se taj materijal iz arhiva priredi za moguću objavu.