Ove subote u The Beertiji na Trsatu

Riječki metal bend Mamut uoči koncerta: ‘Ne zagovaramo teme poput punk parola, mitologije i ljubavi’

Danijela Bauk

Foto: IVA TOMIĆ

Foto: IVA TOMIĆ

Krajem prošle godine svjetlo dana ugledao je i njihov debitantski album »Nihilist«, a pjesme su napisane u razdoblju između 2018. i 2020. godine.Mamut je riječki alternativni metal bend koji 2017. pokreće Ivo Jurčić po završetku snimanja materijala za prvo EP izdanje »Freak Show«. U sljedeće tri godine mijenja nekoliko postava ili, kako oni to sami kažu – koža, i prolazi kroz različite faze eksperimentiranja i traženja vlastitog autentičnog zvuka, a tijekom tog vremena objavljuje i drugi EP »Mrtvi idoli«. Danas, uz Jurčića na gitari i vokalima, sastav čine Borna Žderić na gitari te Niko Šafar na bas gitari te Rok Božić na bubnjevima.Krajem prošle godine svjetlo dana ugledao je i njihov debitantski album »Nihilist«, a pjesme su napisane u razdoblju između 2018. i 2020. godine. Album su snimali Borna Žderić i Miran Milić u studiju Palach u Rijeci, miksanje i mastering potpisuje Alberto Bandino iz studija Cut Fire na Sardiniji, a dizajn naslovnice Zdravko Lovrić iz Detestor Graphics. Upravo je taj album povod miniturneji, pa će Mamut 27. siječnja zasvirati u zagrebačkom KSET-u, dan kasnije sviraju u zadarskoj Nigdjezemskoj, a u subotu 29. siječnja nastup će imati u rodnom gradu, u Beertiji na Trsatu.


Metal kronika


Krajem 2021. objavili ste debitantski album »Nihilist«. Recite nam više o tom izdanju, s kim ste surađivali, gdje ste snimali… Jeste li zadovoljni?


– Album »Nihilist« je projekt na kojem smo radili više od godinu dana; dok smo pisali album, album je u jednakoj mjeri pisao nas. Posvetili smo ga fenomenu hrvatskog nihilizma – ciničnog mindseta koji je simptom življenja u državi koja nas stalno podsjeća da njeni stanovnici ništa ne vrijede. Sniman je kroz cijelu 2020. godinu, usred pandemije i svih popratnih katastrofa. Na kraju snimanja, u rukama smo držali album koji nije samo metal izdanje A-klase, nego i moderna metal kronika jednog doba. Što se tiče produkcije, naše tajno oružje u studiju bio je producent Alberto Bandino sa Sardinije.


Zanimljivo je da se u pjesmama bavite »velikim temama« – nihilizmom i cinizmom vremena u kojem živimo, filozofijom Nietzschea i Kierkegaarda, valom primitivizma, mržnje i otpora određenog dijela hrvatske javnosti prema ratifikaciji Istanbulske konvencije…
– Nismo zagovornici izlizanih tema poput mitologije, ljubavih brodoloma, punk parola… Umjesto toga, vjerujemo da upravo filozofija ima odgovore na pitanja koja si postavljamo svaki dan i da je naša glazba savršeno tijelo za takvu mudrost. Sad, spojite to s kontekstom vremena u kojem živimo i lažnim vrijednostima koje nam društvo i politika trpaju niz grlo zadnjih 30 godina, i imate odličnu bazu za jedan jako ljuti album.


Zadovoljna je i kritika koja vas hvali?


– Iako je album jako specifičan i za vrlo usku publiku, iznenađeni smo time koliko ga je ljudi prihvatilo i podržalo. »Nihilist« je završio na top listama nekoliko portala, uključujući i Balkanrock, koji je najveći regionalni portal za alternativnu glazbu. Osim toga, stalno dobivamo komentare i poruke podrške iz cijele regije. Masovna hvala svima koji šalju naš album svojim prijateljima kao glazbenu preporuku.


Underground show


Vaša kratka biografija kaže da ste osnovani 2017. godine, ali ste imali razdoblje eksperimentiranja, kako s članovima, tako i sa zvukom…


– Točno! Od 2017. Mamut je jako puno puta promijenio svoju kožu, odnosno broj postava. Sa svakim novim članom dolazi nova kemija, pa smo tako došli do našeg najsnažnijeg lineupa koji čini sadašnja četvorka: Nino Šafar, Rok Božić, Borna Žderić i Ivo Jurčić.


Pandemija je mnogima pomrsila račune, svirke uživo pred publikom mogu se nabrojiti na prste jedne ruke? Nedostaje li vam kontakt s publikom?


– Kad je bend nastao 2017. ne bismo nikad vjerovali da će se kroz tri godine dogoditi globalna pandemija koja će potpuno zaustaviti live industriju. Kao i svima, neopisivo nam fali kontakt s publikom, no zato ćemo dati 500 posto od sebe da ovim koncertima vratimo bar dio starog normalnog. Dolazimo s najboljom set listom do sad, novim novcatim albumom i underground showom koji se ne propušta.


»Nihilist« ćete uskoro predstaviti na mini turneji? Gdje i kad nastupate? Veselite li se koncertu?


– Uskoro će »Nihilist« napokon dobiti live tretman koji zaslužuje te ćemo ga svirati u cijelosti na našoj Ex Nihilo mini turneji koja kreće u Zagrebu, a uključuje i nastup u Zadru te homecoming gažu u Rijeci. Pucamo od uzbuđenja!