Moćna glazbena vožnja

Legendarna riječka rock grupa Grad vraća se na scenu novim singlom

Sandy Uran

Foto: STEPHANY STEFAN

Foto: STEPHANY STEFAN

Grad je bio jedna od važnih glazbenih karika na riječkoj rock sceni čiji je utjecaj i danas neizbrisivBrojne generacije Riječana odrasle su uz glazbu kultne riječke rock grupe Grad. Na veliku radost svojih štovatelja ovih su dana objavili novi singl. Potonji naslovljen »Deset« predstavlja prvo izdanje nakon 12 godina diskografske pauze legendarne riječke rock institucije, koja se u vrijeme najveće koronakrize vraća na domaću glazbenu scenu.


Podsjetimo. Cijela je priča započela kad su svoju 35. godišnjicu prošle 2020. godine obilježili velikim slavljeničkim koncertom na zatvaranju dobro poznate, dugogodišnje kvartovske manifestacije Riječka zvečka. Odličnom svirkom, nabijenom prštećom energijom, publiku su vratili u vrijeme kad je Rijeka s punim ponosom nosila i disala rock.


Potaknuti ovim uspješnim nastupom početkom ove godine bend je ušao u GIS studio i s producentom Matejem Zecom snimio nekoliko potpuno novih pjesama. Način rada u studiju nije im promijenio ništa i sve je, kao i ranije, snimljeno uživo. Upravo s tih sessiona izdvojena je pjesma »Deset« kao novi comeback singl riječkih rockera ističe tim zadužen za promociju skladbe.


Prepoznatljive karakteristike Grada
»Deset« nosi sve prepoznatljive karakteristike Grada – sjajnu vokalnu interpretaciju Deana Škaljca, moćnu gitarsku »vožnju« Orijena Modrušana i Igora Stevanovića Stiva te snažnu i uigranu podršku nove ritam sekcije koju čine basist Sergej Hofman (Turisti) i Branko Kovačić (Jonathan) na bubnjevima.


Svoju preko tri i pol desetljaća dugu karijeru Grad je započeo 1985. godine te se vrlo brzo etablirao kao jedan od najboljih novih bendova rock scene bivše države. Te su godine na pozornice diljem bivše države stigli i Let 3, Fit, Ogledala, Cacadou Look, a upravo je Grad istican kao perjanica tadašnje scene.


Objavljivanje debi albuma »Ljudi« (1991., Nema Problema), naš list je proglasio »jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene«, a na njemu su ponajbolje pjesme iz dotadašnjeg opusa Grada, kao što su »Vodi me«, »Zid« i klasik »Ima li nešto«. Njihova je glazba bila energičan novovalski rock, ali s puno melodioznosti, usporediva na primjer s prvom fazom grupe U2, a među hitovima koji su i dandanas prepoznati kao neka od najvažnijih djela riječke, ali i puno šire scene jesu »Riječi«, »Eni«, »Nebo« i »America« – singl koji je po objavljivanju istoimenog drugog studijskog albuma tjednima držao vrh popularnog Hit Depoa.


Grad je bio jedna od važnih glazbenih karika na riječkoj rock sceni čiji je utjecaj i danas neizbrisiv, što najbolje opisuje jedna od njihovih definicija: »Grad nije bend, Grad je dijagnoza«.


Novim su singlom spremni za novu etapu karijere te kao i svi, s nestrpljenjem čekaju prvu priliku da ovu i druge nove pjesme predstave uživo pred publikom, navode iz njihova promotivnog tima.