Nagrade Ambasador

Riječanka Marina Karamarko najbolja u tech-houseu, Opatijac Marcel najbolji mladi DJ

Ivana Kocijan

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Na svečanosti koja je prvotno trebala biti održana u ožujku u Rijeci, u 11 kategorija laureate je birala struka, dok je publika glasala u čak 24 kategorije Kultni zagrebački klub Aquarius ugostio je svečanu četvrtu dodjela nagrada Ambasador elektroničke glazbe za najbolja ostvarenja u 2019. godini. Podsjetimo, dodjela je prvotno trebala biti održana još u ožujku u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa.


Nagrade su dodijeljene u 35 kategorija od kojih je struka nagrade podijelila u 11 kategorija, dok je publika glasala u čak 24 kategorije. Struku su ove godine činili istaknuti DJ-i, producenti, promotori, organizatori festivala, voditelji klubova, radijski voditelji, PR-ovi, novinari i nezavisni istraživači.


Među nominiranima je bilo 12 projekata i izvođača iz Rijeke i okolice. Marcel iz Opatije kući je otišao s nagradom za mladog DJ-a, što je priznanje koje mu je dodijelila struka. Slavila je i poznata riječka DJ-ica Riječanka Marina Karamarko koja je proglašena najboljom u tech-house žanru prema izboru publike. To joj je već četvrta nagrada Albasador.


Izvrstan ABOP
Publika je odlučivala u najatraktivnijoj kategoriji Festivala u kojoj je nagradu odnio Sonus festival (Open air festival godine). Najbolji festival domaćeg promotora je Forestland u Brezju, Defected Croatia iz Tisnog najbolji je boutique festival godine, dok je sarajevski Garden of Dreams odabran za regionalni festival godine.


Struka je birala live act godine, a nagradu je odnio slavonskobrodski dub i dubstep producent Egoless koji već nekoliko godina izdaje na prestižnoj Deep Medi etiketi. ABOP je elektronički bend godine, a pripala im je i nagrada u kategoriji Najbolji album plesne i suvremene elektroničke glazbe, za izdanje »Delta« objavljeno u izdanju naše izdavačke kuće PDV Records koja je ujedno i trijiumfirala u kategoriji Hrvatska etiketa godine.


Marcel / Foto Denine.eu

Marcel / Foto Denine.eu


Ante Zvonimir Stamač autor je dizajna za ABOP-ov album »Delta«, a ujedno i ponosni vlasnik nove nagrade Vizualno rješenje godine. Za DJ-a godine po izboru struke izabrana je osječka techno DJ-ica Insolate koja je nagradu odnijela u još dvije kategorije, za singl godine »Nada« te za ambasadoricu Hrvatske u inozemstvu.


I ove godine najbolji remikser je Andrea Ljekaj, a za najbolje mainstream izdanje nagrađen je splitsko-hvarski dvojac Outcome koji je remiksirao pjesmu »Tišina« Sare Renar. Ivan Levačić Eleven nagrađen je u čak četiri kategorije – u tri već spomenute, kao dio benda ABOP, a i sam je dobio nagradu za najperspektivniji projekt elektroničke glazbe.


Prijenos uživo


Ambasador je stvoren da potiče mlade i nove kreativce na sceni, a to dokazuje i brojnim kategorijama kao što je Najbolje nove klupske večeri u kojoj je slavio kolektiv MYUZ. Publika je za najboljeg techno DJ-a odabrala Splićanina Jocka, a za prvo ime house glazbe nagradu je uzeo Yakka, a Zadranin Val Vashar najbolje je ime psy trance scene.


Za najboljeg regionalnog DJ-a i producenta publika je odabrala Novosađanina koji već više od desetljeća nastupa pod umjetničkim imenom Lag. Najbolja radijska emisija je Enter Peglaona, a Future Scope najbolja klupska večer i kolektiv godine. Party godine se održao u Šibeniku pod okriljem Projecta Vojarna, dok su Edusplash/Seasplash nagrađeni kao udruga za promicanje i razvoj scene, a BSH Events nagrađen je za koncept godine.


Projekt je realiziran kvalitetnom predanošću brojnih profesionalaca sa scene u sklopu udruge Klubska kultura, a ove godine produkciju je brojilo preko 30 kreativaca. S obzirom na epidemiološku situaciju i smanjeni kapacitet kluba, program svečane dodjele svi zainteresirani su mogli pratiti i u live streamu na FB kanalima Ambasadora i medijskog partnera portala Klubskascena.hr, a realiziran je sa šest kamera u suradnji s Vang Stream ekipom. Večer je započela uz DJ-set Stefanica iz kolektiva Egzotika DJ’s.


Okupljanje umjetnika


Prvi dio večeri je bio zamišljen kao okupljanje umjetnika, povezivanje i sklapanje suradnji, a program svečane dodjele otvorila je osječka vila ritma i beata Aklea Neon. Program je vodio E-Base, a prezenteri su bili istaknuti akteri scene: Damir Ludvig, DJ Xed, Sergej Snooze i Adnan Mehmedović Medo.


Svečanu dodjelu nagrada u četiri čina pratio je i bogat glazbeni program koji je obilježen live dub mixom zagrebačkog dub reggae tandema Anja G & Dr.obija, live actom Elevena iza kojeg se krije talentirani glazbenik Ivan Levačić, a publici se predstavio i zagrebački psytrance producent Klaada u live izdanju.


Nakon završetka službenog dijela programa, uslijedio je after party otvoren za sve posjetitelje na kojem je nastupila ekipa nagrađene najbolje nove klupske večeri MYUZ i mladi DJ godine po izboru struke – Marcel.


Projekt Simpozij okupljat će stručnjake iz industrije


Pokretači Ambasadora smatraju da je došlo vrijeme da se strukovne nagrade u ovoj industriji u sljedećem razdoblju počnu priznavati i institucionalno, tj. da izvođači imaju osigurane simbolične prihode na osnovu ostvarenih priznanja.


– Kriza poput pandemije koronavirusa pokazala je koliko smo kao scena krhki i koliko je malo potrebno da čitava industrija bude ugrožena. Danas su naši brojni nagrađeni projekti i izvođači doslovno dovedeni pred rub egzistencije jer nemaju nastupa ni prihoda s obzirom na to da je zaustavljena kompletna industrija festivala, a klubovi su radili jedva dva, u posljednjih šest mjeseci, poručuju.


Ambasador će sljedeće godine biti održan 5. put te će tom prilikom pokrenuti novi projekt Simpozij na kojem će se svake godine okupljati nagrađivani Ambasadori te stručnjaci iz naše i regionalne industrije koji će raspravljati i slati važne poruke o aktualnim problemima scene te kako se oni mogu rješiti u suradnji s institucijama.


– Ono što nam je u ovom trenutku i više nego potrebno, definitivno je zajedništvo, a Ambasador koji je upravo i pokrenut iz srca i s jasnim vizijama, čini sve da krizu u kreativnoj industriji pokuša barem nekako svima nama olakšati, dodaju pokretači nagrade koja elektroničku glazbu već nekoliko godina aktivno smješta u centar kulturnih tokova Republike Hrvatske čineći je prepoznatljivim segmentom vrijednim pažnje i institucionalne podrške.


Ambasador je danas više od nagrade, zajednica od 300 profesionalaca okupljenih na svojevrsnoj platformi za poticanje novih projekata, programa i autora. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i HGU-a/HUZIP-a.