Croatia Records

Luksuzno vinilno reizdanje prvog albuma Haustora

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Proslava četrdeset godina novog vala nastavljena objavom novog nosača zvukaCroatia Records nastavlja s proslavom 40 godina novog vala i predstavlja četvrto luksuzno vinilno reizdanje koje su ljubitelji novog vala dugo iščekivali. Riječ je o kultnom prvom albumu »Haustor« legendarne grupe Haustor koji je obilježen pjesmama kao što su »Moja prva ljubav«, »Radio«, »Mijenjam se« i »Tko je to«, ali i draguljima kao što su »Crni žbir«, »Duhovi« i »’60 – ‘65«.


Zanimljivo je da je na sam dan izlaska vinila skoro rasprodana cijela prva tiraža, dok je manji broj primjeraka dostupan u prodavaonicama Croatia Recordsa i drugim specijaliziranim prodavaonicama vinila.


Dobra je vijest da nova tiraža uskoro stiže na tržište. Kako navodi izdavač, »Haustor« je album koji je oduševio prije svega publiku jer je imao zanimljiv pristup dvaju kreativnih umova, Srđana Sachera i Darka Rundeka: jedan je u zvuk benda unio svoje etnomuzikološke interese, a drugi teatralni pristup, što je rezultiralo zvukom tada jedinstvenim u cijeloj regiji.
– Snimajući album grupe Haustor nastojao sam ući u svijet imaginacije tada mladog, supertalentiranog Darka Rundeka i bilo mi je to dragocjeno životno iskustvo. Današnja popularnost i kvaliteta tog albuma dokaz su da smo napravili zaista dobar posao, napisao je uz izdanje tonski majstor albuma Hrvoje Hegedušić.


Dva kreativna ega


Producent Husein Hasanefendić Hus napisao je kako je to bilo zabavno, poučno, ali i donekle naporno iskustvo:
– Balansirati između dva kreativna ega kao što su Rundek i Sacher, koji vuku svatko na svoju stranu, a pri tome u projekt ugraditi i nešto svoje vizije, gotovo da je bio više diplomatski nego producentski posao.


Povodom objave vinila Srđan Sacher je poručio:


– Drago mi je i ponosan sam kaj sam učestvoval u nečem kaj je bilo i ostalo najbolje kaj se ovdje dogodilo u glazbi. Niti je ko robijal, niti je ko stan dobil. Onda su, kao i danas, tzv. narodnjačke zvijezde bile puno popularnije nego mi. Za mene je to bil soundtrack jednog vremena i jednog sloja građanstva koji je u međuvremenu iščeznul, a ja sam ga zval lumpen inteligencijom.


Sve u svemu, mislim da smo uglavnom iskoristili povijesnu priliku da se i naša čuje, s time kako moram reći da, ako je i bilo neke kritike društvenih pojava, moja je bila s lijeva. Bunt? Prirodno je da se mladi čovjek buni. Nije prirodno da se ne buni. Mrak. Zastor. Aplauz. Nema bisa.


S druge strane, Darko Rundek prisjetio se kako se tad »furao« na radiodrame pa su imali neki formalni stilski otklon i prema radiodrami što nitko drugi nije imao.


– Iako tada ne bih mogao usmjeriti prst u nekoga tko je bio inspiriran Haustorom, 10, 15 ili 20 godina kasnije bend su mnogi prepoznali i čak crpili inspiraciju iz onoga što smo mi radili, dodao je.


Originalni dokumenti


Popratnu knjižicu albuma prate tekstovi Hrvoja Hegedušića, Dubravka Majnarića i Huseina Hasanefendića Husa te urednika izdanja Nikole Kneževića koji je razgovarao sa Srđanom Sacherom, Darkom Rundekom i Ozrenom Štiglićem, dok se na kraju knjižice svi članovi Haustora u to vrijeme osvrću na album 40 godina kasnije.


Tekstovi su popraćeni uz kopije originalnih dokumenata iz arhive Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, ali i fotografije Sande Hržić i Andrije Zelmanovića. Album dolazi na 180-gramskom prozirnom vinilu prljavobijele boje, a uz pakiranje dolazi i download kod za preuzimanje mp3 verzije albuma remasteriranog s originalnih magnetofonskih vrpci od strane Gorana Martinca iz Croatia Records Studija. Grafičku pripremu prilagođenog originalnog dizajna radio je Darko Kujundžić.