Artist serija

Pro-ject napravio specijalni model gramofona kao posvetu Metallici

T.I.

Foto: Pro-ject

Foto: Pro-ject

Metallica model ima bazu napravljenu od prepoznatljivih zašiljenih oblika prvog i posljednjeg slova njihovog loga koji se ističe kada se gleda u tlocrtu jer je tanjur napravljen od prozirnog staklaI dok više nema svjetskog glazbenika koji drži do sebe i svoje albume ne izdaje na „uskrslom“ vinilu, Metallica je ovih dana otišla korak dalje.


Ne samo da se izdanja slavnih metalaca mogu kupiti u vinilnom obliku, već će te ploče njihovi obožavatelji moći vrtjeti na specijalnom Metallica gramofonu.


Zapravo, riječ je o suradnji velikog benda i austrijsko-češke tvrtke Pro-ject koja se u renesansi gramofonskih ploča nametnula kao jedna od najambicioznijih proizvođača gramofona na svijetu. Njihovi uređaji su postali referentni u entry-level kategoriji i sinonim za dobar zvuk s gramofona za mali novac, ali proizvode i vrhunske high-end uređaje čija cijena doseže deset tisuća eura.
Metallica model ima bazu napravljenu od prepoznatljivih zašiljenih oblika prvog i posljednjeg slova njihovog loga koji se ističe kada se gleda u tlocrtu jer je tanjur napravljen od prozirnog stakla.


Na ovaj način Pro-ject nastavlja ljubitelje glazbe više zainteresirati za svijet gramofonskih ploča vežući velika imena iz svijeta glazbe uz svoje uređaje u Artist seriji čiji je Metallica sad novi član. Prije Metallica modela, napravili su gramofon posvećen Rolling Stonesima i Beatlesima, gramofonom u obliku podmornice, dakako žute boje.


Očito je da je i bend bio živo zainteresiran da se ovako nešto napravi jer su još 2014. godine na vlastitoj etiketi Blackened Recordings objavili svoj katalog na gramofonskim pločama, a 2020. pokrenuli i Metallica Vinyl Club preko kojeg pretplatnike „časte“ vinilnim izdanjima demo snimki, studijskih i rariteta s koncerata.


S obzirom na limitirani broj ovih gramofona koji se i dalje rade ručno u pogonima Pro-jecta u Češkoj i da je riječ o pristojnoj srednjoj klasi uređaja, gramofon s potpisom i oblikom u Metallica stilu treba izdvojiti 1600 dolara.