Povratak legendi

Preživjeli članovi Faces predvođeni Rodom Stewartom i Ronnijem Woodom zajedno u studiju nakon 45 godina

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Mick i ja smo snimili devet novih pjesama za reizdanje „Tattoo You“ albuma Stonesa koji je izašao prije 40 godina. U pauzama, Rod, Kenney i ja snimali smo novu glazbu kao grupa Faces - objavio je WoodNastanak utjecajne engleske rock skupine Faces bio je prilično komplicirana i smišljena operacija. Prvo su postojali Small Faces koji su u četiri godine aktivnosti naslagali priličan broj hitova računajući tu i nezaboravne „All Or Nothing“ i „Lazy Sunday“, da bi pjevač Steve Mariott pomislio kako je nadrastao bend pa se s Peterom Framptnom udružio u supergrupu Humble Pie.


Ostatak „anonimaca“ iz Small Faces nije se predao, već je potražio nove članove i angažiralo – kasnije će se pokazati – neke od najvećih i najuspješnijih faca rock and rolla uopće. Bili su to Ronnie Wood, koji od davne 1975. svira sa Rolling Stonesima, i Rod Stewart, jedan od najuspješnijih solo rock izvođača uopće, čovjek koji je dalje upisan kao vlasnik Guinessovog rekorda najvećeg rock koncerta u povijesti, onog na Copacabani na Staru godinu 1994. kad je privukao nevjerojatnih 4,2 milijuna gledatelja.


Faces su pet godina brali uspjehe do razlaza 1975. jer je zov solo karijere za Stewarta bio prejak iako je ona zapravo trajala čitavo vrijeme postojanja grupe Faces, a u slučaju Ronnieja Wooda je također bilo jasno da se prilika zvana The Rolling Stones jednostavno ne propušta.
Faces su prestali postojati, no nakon toga došlo je do niza jednokratnih okupljanja iz raznih prigodničarskih povoda, no sa Stewartom u sastavu to se dogodilo tek 2015. godine po prvi put.


U međuvremenu su originalni članovi Ronnie Lane i Ian McLagan preminuli pa se činilo da je priča o Facesima pripada prošlom svršenom vremenu. No, izgleda da nije kraj dok nije kraj, jer je Ronnie Wood jučer u The Sunday Timesu, objavio da tri preostala originalna člana, on, Stewart i Kenny Jones ne samo da će zasvirati ponovno uživo zajedno, već da su zajedno snimali novi materijal u pauzama njegovih obaveza snimanja s Mickom Jaggerom.


“Mick i ja smo snimili devet novih pjesama za reizdanje „Tattoo You“ albuma Stonesa koji je izašao prije 40 godina. U pauzama, Rod, Kenney i ja snimali smo novu glazbu kao grupa Faces. U posljednjih nekoliko tjedana imao sam mjesto u prvom redu na nekim nevjerojatnim rock ‘n’ roll projektima” – pohvalio se Ronnie Wood.


Osim na ova dva projekta, Wood je mislio i na sessione koje ima s bivšim kolegom iz Stonesa Mickom Taylorom za potrebe tribute albuma blues legendi Jimmyju Reedu.


Wood nije precizirao je li ulazak u studio s Facesima i snimanje “nešto nove glazbe” najava izlaska novih pjesama što bi bilo prva nova stvar od Facesa u 45 godina, ili tek susret starih prijatelja koji su se zaželjeli zajedničke svirke. Ostaje da se vidi. Dotad, prisjetimo se kako je to zvučalo kad su Faces bili vruća “roba” na britanskoj rock sceni.