Rat kao motiv

Poslušajte novu stvar System of a Down, prvu nakon 15 godina pauze

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Moralo je valjda doći do rata da bi se ponovno skupili u studiju. Nažalost i jest. U studio su ušli kako bi upozorili svijet na rat u njihovoj pradomovini ArmenijiLegendarni heavy metal bend System of a Down zadnji su put zajedno bili u studiju prije 15 godina. Okupljali se tu i tamo da odrade neki festival, no bend je de facto prestao postojati jer su članovi okrenuli svojim solo projektima. Pjevač Serj Tankian snimio je nekoliko albuma i posvetio se filmskoj glazbi, dok je Daron Malakian s bubnjarom Johnom Dolmayanom oformio Scars On Broadway u kojem je ostao prilično vjeran System of a Down, ali ni jedan ni drugi nisu se približili popularnosti koju su uživali početkom milenija.


Moralo je valjda doći do rata da bi se ponovno skupili u studiju. Nažalost i jest. Svi članovi System of a Down su pripadnici armenske zajednice u Kaliforniji s jakim vezama sa starim krajem. Kako je nedavno ponovno buknuo sukob u Gorskom Karbahu, pokrajini koja je formalno u Azerbejdžanu, a pokušava se godinama otcijepiti i priključiti matici zemlji, susjednoj Armeniji, System of a Down su očito imali reći nešto na tu temu.


Rezultat su pjesme “Protect the Land” i “Genocidal Humanoidz” objavljene jučer, koje – kako su rekli Rolling Stoneu – govore o “strašnom i ozbiljnom ratu koji se vodi nad našim pradomovinama Artsakhu (armensko ime za Gorski Karabah) i Armeniji.”
Je li to uvod u novu fazu postojanja benda i studijske aktivnosti, ostaje nejasno, iako je očito da postoji želja nekih od članova da nastave tamo gdje su s „Mezmerize“ i „Hypnotize“ 2005. godine stali.


„ Da je do mene, snimali bi album svake tri godine. Ali nije. Imamo pet albuma i sada još dvije pjesme. Puno smo postigli zajedno. Ako ostane na tome, što se tu može, neka bude tako“ – razočarano je rekao za Rolling Stone John Dolmayan otkrivši da ne misle svi članovi isto po pitanju budućnosti benda.