Slovenski glazbenik nastupio u Arti baru

Pero Lovšin: ‘Samostalnu karijeru započeo sam na Cresu’

Walter Salković

Foto: Walter Salković

Foto: Walter Salković

Nakon Pankrta i Skola izdao sam album »Hiša nasprot sonca«, a naslovna pjesma je baš nastala na Cresu. S plaže sam stalno gledao jednu kuću okruženu maslinama i nastala je pjesma »Kuća prema suncu«, otkrio nam je frontmen legendarne grupe PankrtiSlovenski glazbenik Peter Pero Lovšin, najpoznatiji kao frontmen prve jugoslavenske punk rock grupe Pankrti, održao je dva koncerta na terasi creskog Arti bara. Njegov nastup u Cresu dio je festivala Regional koji organizira tvrtka B.J. Promotions glazbenog producenta Berislava Jankovića, a sastoji se od dvadesetak koncerata u Dobrinju, Cresu i Novom Vinodolskom. Na Regionalu nastupa šest vrhunskih izvođača, a Pero Lovšin Trio na ovoj su miniturneji još činili Robert Likar na gitari i Rihard Zadravec na harmonici.


Kvarnerska turneja


Iako je zbog važećih epidemioloških mjera na terasi bara smjelo biti samo 50 gledatelja, još ih se barem toliko okupilo na lungomaru uz koji je smješten Arti. Na repertoaru su najvećim dijelom bile pjesme iz vremena Lovšinove solističke karijere, ali i najpoznatije uspješnice Pankrta i Sokola.Pero Lovšin je u kratkom razgovoru za Novi list podsjetio što ga sve povezuje s Cresom, u kojem je i ovom prilikom uživao nekoliko dana.


Niste prvi put na Cresu?
– S obitelji sam često ljetovao na Cresu, u Martinšćici gdje je moj ujak imao apartman. I ove godine, već u svibnju, moja supruga je provela tri tjedna na Cresu, a ja sam joj se uspio pridružiti na nekoliko dana. Iako poznajem Cres, ovo je prvi put da tu sviram. Nastupio sam na Lošinju prije petnaest godina, puno puta u Rijeci i Puli, ali nije bilo prilike da sviram na Cresu. Sada je vrijeme za manje, akustične projekte i bilo mi je posebno drago svirati za opuštenu publiku koja je tu došla na odmor. Za dosadašnja tri koncerta ove kvarnerske turneje mogu reći da je svaki bio fantastičan.


Foto: Walter Salković


Zapaljene baklje


Za razliku od velikih koncerata, ovdje je publika bila uz samu pozornicu, mogli ste vidjeti kako reagiraju na vašu glazbu.


– Da, a čuo sam i pljesak onih koji su nas slušali s obale jer nisu svi mogli stati na terasu. Nakon koncerta još su sat vremena dolazili, htjeli se fotografirati s nama. Najviše je bilo Slovenaca, ali su došli i domaći muzičari koji su bili oduševljeni koncertom. Bilo je i stranaca, Nizozemaca i Nijemaca. Mladi rokeri i pankeri su zapalili baklje, atmosfera je bila odlična, posebice kad smo svirali pjesmu »Bandiera rossa«.


Cres ima veze s vašim prvim samostalnim albumom?


– Nakon Pankrta i Skola izdao sam album »Hiša nasprot sonca«, a naslovna pjesma je baš nastala na Cresu. S plaže sam stalno gledao jednu kuću okruženu maslinama i nastala je pjesma »Kuća prema suncu«. I tako je počela moja samostalna karijera baš na Cresu.


Rasprodani nastupi


Vaš domaćin Dinko Balon, vlasnik Arti bara, ponosan je što Vas je mogao ugostiti.


– Šef Dinko najzaslužniji je za kvalitetu zvuka na našim koncertima i zahvaljujući njemu ovo mjesto ima kultni rokerski status. Njegov razglas ima vintage zvuk, bolji od današnjeg digitalnog i mi glazbenici to cijenimo. Cres nije maleno mjesto i treba jedan ovakav objekt u kojem se može slušati kvalitetan rock’n’roll. Za Arti se zna i nije slučajno da su naši koncerti bili rasprodani obje večeri.