Produžetak agonije

Odgoda otvaranja na mjesec dana koncertnu industriju u Velikoj Britaniji ponovno bacila u očaj

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Svi se slažu da je Velika Britanija imala početnih uspjeha oko masovnog cijepljenja, ali se isto tako konstatira da sad kaska za ostalim europskim zemljama u načinima kako ponovno dati mogućnost industriji zabave i kulturi, posebno u području živog izvođenja pred publikom, da se otvoriŠto se tiče koncertne i festivalske sezone u Velikoj Britaniji sve se odjednom mijenja nakon što je britanska vlada bila prisiljena odgoditi svoj plan da s prvim danom ljeta ukine sve restrikcije vezane uz socijalno distanciranje i nošenje maski.


Tako je u ponedjeljak odlučio premijer Boris Johnson, suočen s novim širenjem indijske odnosno Delta varijante koronavirusa i skokovitim povećanjem broja zaraženih. Problem je u tome što se Delta varijanta smatra 40 do 80 posto lakše prenosivijom od Alpha varijante koja je dosad bila dominantna na Otoku, a posebnu brigu izaziva procjena znanstvenika da zaraza Delta varijantom sa sobom nosi dvostruko veću opasnost od hospitalizacije negoli je to bio slučaj s Alpha varijantom.


I dok je s jedne strane ponovno prevagnula racionalnost i zadržavanje opreza, pa dakle i daljnjih restrikcija, organizatori festivala koji su se ravnali prema planu da će nakon 21. lipnja sve biti po starom, kao i koncertne glazbene dvorane, posebno oni manji i nezavisni, tako zvani „grassroots“ prostori su odgodom do novog mogućeg otvaranja 19. srpnja bačeni u očaj. Grassroots dvorane su i inače u ovoj pandemiji nastradale najviše, jer nisu dio franšiza, nemaju akumulaciju kapitala, a kroz cijelu pandemiju su jednostavno bile zatvorene. Vladin paket novčanih mjera je pomogao, ali nova odgoda otvaranja produžuje agoniju s neizvjesnim krajem.
Tvrdi se da će u ova četiri tjedna odgode otvaranja , grassroots koncertni prostori izgubiti dodatnih 36 milijuna funti koje im neće imati tko nadoknaditi.


Prošli tjedan, prije popuštanja mjera, Music Venue Trust, organizacija koja štiti interese vlasnika koncertnih prostora upozorila je da će se mali grassroots koncertni prostori, suočiti s “masovnim deložacijama”, osim ako nove odgode otvaranja ne naiđu na značajnu financijsku potporu vlade. Sada sektor zahtijeva hitnu akciju kako bi osigurao preživljavanje do 19. srpnja.


Problem je u tome što su koncertne dvorane, računajući na otvaranje 21. lipnja, bukirale prostore nastupima glazbenih skupina, a sada će sve morati sve otkazati za naredna četiri tjedna. A otkazivanja koštaju.


“Na temelju prometa, mislim da ćemo samo izgubiti između 100.000 – 150.000 funti, kao rezultat neotvaranja, ako računamo da je 50.000 – 60.000 funti promet od karata. Dakle, prije nego što uopće uzmete u obzir dobit koju bi mjesto ostvarilo, možete shvatiti koliko su novca izgubili i umjetnici, prateće tehničko osoblje, osiguranje. Ovo pogađa cijelu glazbenu industriju“ – kaže za NME Chris Pritchard, buking menadžer kluba The Forum u Tunbridge Wellsu, gradu sa šezdesetak tisuća stanovnika južno od Londona.


Pritchard kaže, a iskustvo njegovog kluba kao i frustraciju sa situacijom dijele svi slični prostori u Velikoj Britaniji, da mu nije jasno zašto vlada ne dozvoljava rad čak i ako se osigura da u klub ulaze samo ljudi koji su ili preboljeli COVID-19 ili mogu dokazati na ulazu da su se cijepili.


“Ne bismo imali problema ispuniti ono što bi vlada tražila od nas. Čak smo otišli korak dalje postavljajući nove sustave ventilacije i filtracije zraka, koji nas vjerojatno čine najsigurnijim zatvorenim mjestom u našem gradu. Svaka trgovina i restoran oko nas su otvoreni, ali mi i dalje ne možemo organizirati koncert” – ogorčen je Pritchard.


Stacy Thomas, njegova kolegica u londonskom klubu The Lexington razmišlja slično i apelira na vlasti da olakšaju situaciju sad kad se vidi svjetlo na kraju tunela.


“Bilo bi dobro učiniti nešto da ovi poslovi nekako prežive, što bi pomoglo uslužnim djelatnostima u cjelini. Na primjer, smanjiti PDV na prodaju pića. Ne vidim da to vlada čini, Učinili su to za ulaznice, ali koji je smisao ako karte ne možete prodavati kad nema koncerata?  Svi su otkazani. Dajte nam načina da dođemo do korisnika i da platimo najmove“ – kaže Thomas za NME.


Svi se slažu da je Velika Britanija imala početnih uspjeha oko masovnog cijepljenja, ali se isto tako konstatira da sad kaska za ostalim europskim zemljama u načinima kako ponovno dati mogućnost industriji zabave i kulturi, posebno u području živog izvođenja pred publikom, da se otvori. Neke zemlje kao što je Belgija i Nizozemska riješile su to elegantno i dozvolile koncerte u punom kapacitetu na način da u dvoranu mogu ući oni koji pokažu certifikat da su cijepljeni. Ovakvi potezi su višestruko korisni jer potiču i one  skeptične da se cijepe i šalju dobru poruku da jedino vakcinacija može okončati pandemiju.


Dakako, nije teško povući paralelu i sličnost britanskog s hrvatskim slučajem. Pod okriljem programa ministarstava odigravaju se test koncerti za više od sto osoba, svadbe i slična obiteljska okupljanja se ponovno mogu održavati de facto bez ograničenja, sve trgovine i uslužne djelatnosti primaju klijente u zatvorenim prostorima, no i dalje iz nekog razloga vlasti smatraju da su zatvoreni prostori kafića i klubova najveća opasnost za širenje zaraze i drže ih zatvorenima.