Žilavi vinil

Novi album Foo Fightersa najprodavaniji u Americi najviše zahvaljujući prodaji izdanja na gramofonskoj ploči

T.I.

Od tih 64 tisuće najviše se prodalo na vinilu i to 23 tisuće komada što je 36 posto sveukupne prodaje. Tek iza LP ploča, u podjednakom broju od oko 20 tisuća prodano je CD-a i digitalnih albumaNakon što su Foo Fighters po treći put u karijeri zasjeli na prvo mjesto prodaje albuma na američkoj Billboard ljestvici, objavljena je i zanimljiva struktura prodaje njihovog desetog albuma „Medicine At Midnight“.


64 000 prodanih primjeraka u svim formatima Foo Fightersima je bilo dovoljno da u prvom tjednu izlaska (između 5. kad je izašao i 11. veljače) prestigne sve ostale. Iznenađujuće, od tih 64 tisuće, najviše se prodalo u najstarijem formatu, na vinilu i to 23 tisuće komada što je 36 posto sveukupne prodaje. Tek iza LP ploča, u podjednakom broju od oko 20 tisuća prodano je CD-a koji je danas u silaznoj putanji kao vinil početkom 90-ih, te digitalnog izdanja.


Zanimljivost je i veća kad se zna da je cijena LP-a daleko najviša od svih formata. U Americi standardno izdanje novih Foo Fightersa na crnom vinilu preko Amazona košta 19 dolara, pa sve 64 dolara za izdanje s narančastim vinilom štampanim u Francuskoj.
S druge strane, CD košta tek 12,2 dolara, a digitalno izdanje 9,99 dolara što je uvjetno najjeftinije. S obzirom da u njemu nema ništa fizičko, samo bezlični folder s mp3 pjesmama, ta cijena i ne zvuči nešto posebno povoljno.


Iako u slučaju Foo Fightersa postoji moment da je to ipak bend s rock’n’roll scene koji slušaju uglavnom stariji, pa je i onda priča oko prodaje postavljena na “old school” temelje, činjenica jest da više nitko na sceni tko drži do sebe ne izdaje novi album, a da nema LP verziju. Od Taylor Swift do Weeknda i Lane Del Rey. Ne tako davno, to je bilo uglavnom pitanje prestiža, a sad se po primjeru Foo Fightersa vidi da vas prodaja vinila može vinuti na broj 1 Billboard liste.


Na kraju, prodaja ploča od kurioziteta ponovno postaje respektabilni posao. Već 15-u godinu zaredom broj prodanih LP-a u SAD-u raste. Prošle godine prodao je ukupno 27,5 milijuna primjeraka što je za velikih 46 posto više nego 2019. godine i čak 30 puta više negoli 2006. kad je poslije dugog pada po prvi put zabilježen rast crnih ploča od 12 inča s rupom u sredini.