“Drowned in the Sun”

Nirvana ima “novu” pjesmu. Stvorila ju je umjetna inteligencija, a evo i kako zvuči

Sanda Milinković

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Možda nijansu jače no što bi legendarni glazbenik u originalnu stvorio sam, ali dovoljno slično da može proći kao "nova" Nirvanina izvedba u svijetu suvremene glazbe.Nakon smrti Kurta Cobaina 1994. godine, obožavatelji Nirvane razmišljaju o tome kakvu bi glazbu ikona grungea stvarala da je živa još i danas.


Osim  “You Know You’re Right” koju je Nirvana snimila nekoliko mjeseci prije smrti svoga frontmana i nekoliko izjava o tome da potencijalno surađuje s Michaelom Stipeom (R.E.M.), Cobain je u nasljeđe ostavio tek nagađanja.


No, sada je stvorena “nova” Nirvanina pjesma i to korištenjem umjetne inteligencije  na temelju Cobainovih dosadašnjih radova. U “Drowned in the Sun” čuje se tako prepoznatljiv rif sličan onome u pjesmi  “Come as You Are”, a i tekst “The sun shines on you but I don’t know how” uz nevjerojatno himničan refren “I don’t care/I feel as one, drowned in the sun” nosi u sebi srž prepoznatljivog stvaralaštva Kurta Cobaina uz naglašeni rock ritam.
Možda nijansu jače no što bi legendarni glazbenik u originalnu stvorio sam, ali dovoljno slično da može proći kao “nova” Nirvanina izvedba u svijetu suvremene glazbe.


Za vokale je zaslužan Eric Hogan, frontman Nirvana tribute benda (Nevermind: The Ultimate Tribute to Nirvana), ali sve ostalo je rezultat softwera, uključujući sve instrumente i čitav tekst.


Hoganu je čitava ideja u početku zvučala nevjerojatno, ali i zanimljivo. “Nakon razgovara, još uvijek nisam shvaćao da je to ozbiljna stvar”, kazao je. Dodaje da je bio zapanjen kada je prvi puta čuo glazbu te da mu je najveći problem bilo kako će pjevati.


“Osjećao sam se čudno razmišljajući što bi Cobain napravio. Morali su mi dati smjernice, ali onda je sve prošlo u redu”, kazao je.


Iza stvaranja ove pjesme stoji namjera o podizanju svijesti o borbi protiv depresije kod glazbenika.


“Drowned in the Sun” dio je projekta “Lost Tapes of the 27 Club” koji sadrži pjesme napisane i većinom izvedene od strane računala u stilu glazbenika koji su preminuli u dobi od 27 godina.


U projektu se nalaze pjesme velikana poput Jimija Hendrixa, Jima Morrisona i Amy Winehouse, a svaka je numera rezultat programa umjetne inteligencije koji je stvorio pjesmu analizirajući tridesetak radova svakog izvođača.


“Učeći” melodiju, promjene akorda, rifove, solaže i tekstove, program nagađa kako bi zvučale “nove” kompozicije preminulih glazbenih velikana.


Iza projekta stoji organizacija iz Toronta naziva Over the Bridge koja pomaže članovima glazbene industrije koji pate od mentalnih bolesti.“Što da su svi ovi glazbenici koje smo voljeli, imali podršku za mentalno zdravlje?”, pita se Sean O’Connor iz spomenute organizacije koji radi i kao kreativni direktor agencije za oglašavanje Rethink. “Nekako u glazbenoj industriji, depresija je normalizirana i romantizirana… Njihova je glazba doživljena kao autentična patnja”, kazao je za Rolling Stone.


Za stvaranje pjesama, O’Connor  i njegova ekipa, koristili su Magentu (Googleov program umjetne inteligencije)  koja uči skladati u stilu danih joj glazbenika na način da analizira njihov dosadašnji rad.


Prethodno je Sony koristio isti program da napravi “novu” Beatles pjesmu, a electropop bend Yacht koristio ju je za svoj album “Chain Tripping” iz 2019. godine.