Pismo obožavatelju

Nick Cave piše brutalno iskreno o svom lockdownu i snima novi album

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

U mnogim aspektima lockdown mi se činio kao nešto poznato, kao da sam kroz to već prošao. Pretpostavljam da ovo ne treba čuditi jer sam niz godina bio ovisnik o heroinu, a samoizolacija i socijalna distanca idu uz to - piše CavePrvo je Nick Cave sa svojim Bad Seedsima pomaknuo za prošlu godinu planiranu britansko-europsku turneju na 2021. godinu, da bi otkazao i te pomaknute datume jer je nemoguće planirati unaprijed bilo što u vrijeme kad neke države poput Italije najavljuju da će u lockdownu ostati možda i do kraja srpnja.


U tim uvjetima, Cave je već prije fanovima objavio da je „vrijeme za novu ploču“, a sad je na svojoj stranici The Red Hand Files odgovorio na pitanje obožavatelja o novom albumu sasvim konkretno, da je već u studiju sa svojim starim suradnikom Warrenom Ellisom i rade na nasljedniku hvaljenog komornog albuma „Ghosteen“ iz 2019. godine.


“U mnogim aspektima lockdown mi se činio kao nešto poznato, kao da sam kroz to već prošao. Pretpostavljam da ovo ne treba čuditi jer sam niz godina bio ovisnik o heroinu, a samoizolacija i socijalna distanca idu uz to. Također sam jako dobro upoznat s tugom i njenim mehanizmima, kolektivna tuga djeluje sablasno slično kao i osobna tuga, sa svojom tamom koja zbunjuje, duboko uznemirava i odaje osjećaj gubitka kontrole“ – zapisao je u odgovoru obožavatelju brutalno iskreno Cave koji je prije pet godina izgubio 15-godišnjeg sina u nesreći kojoj je kumovala između ostalog i droga. Naime, sin Arthur je pod utjecajem LSD-a pao sa stijene kod Brightona i izgubio život.
Napisao je i kako je iznenađen koliko mu je teško što ne može nastupati uživo. „Imam jaku čežnju za nastupima uživo i čini mi se kao kao da živim polovičan život. Nedostaje mi ushićenje stupanja na pozornicu, navala osjećaja kod izvođenja pjesama, kad sve brige nestaju u jednom animalističkom interakcijom s mojom publikom“ – piše Cave.


U daljnjem otkrivanju svojih osjećaja Cave kaže kako mu i sjedenje za stolom i skladanje može donijeti puno radosti, a mašta može biti poticajno, čak i opasno mjesto, no čežnja za koncertnim nastupima je jača.
Na kraju pisma obožavatelju pod imenom Tobias, Nick Cave kaže da ispunjava najavu iz svojih prijašnjih objava i već se nalazi u studiju s Warrenom Ellisom radi na novom, osamnaestom po redu,  albumu znakovitog naziva „Carnage“ (Pokolj).