Hanuka sessions

Nežidov Dave Grohl slavi Hanuku svaki dan s obradom pjesme židovskog glazbenika

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Za današnju, šestu objavu bivši bubnjar Nirvane i frontmen Foo Fightersa „prešao“ je preko Atlantika i odsvirao „Connection“ londonskog post brit-pop ženskog benda Elastica. Židovska „veza“ je njihova frontmenica Justine Frischmann„Umjesto božićnih pjesama ove godine, odlučili smo svaki dan Hanuke obraditi po jednu pjesmu nekog od židovskih velikana moderne glazbe“ – najavio je prošli tjedan Dave Grohl zanimljive „Hanukkah sessions“, bez objave izvođača i pjesama koje će podijeliti s publikom preko Twittera i YouTubea. Za one koji ne znaju, Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana kojim se slavi svjetlo i sloboda. Običaji nalažu da se svaki dan upali jedna svijeća na hanukiji, karakterističnom deveterokrakom židovskom svijećnjaku. Ili, u Grohlovom viđenju stvari, da se uživo odsvira jedna rock stvar svaki dan.


Prešavši s riječi na djela, dogurao je do šeste video objave uživo snimljenih pjesama. Dosad je obradio redom „SabotageBeastie Boysa, „Hotline Bling“ kanadske zvijezde Drakea, klasične metalce Mountain u kojem je židovska poveznica gitarist Leslie Weinstein, pa ekscentričnu Kanađanku Peaches. Dakako, u cijeloj priči nije se moglo zaobići Boba Dylana. Za ovu priliku, Grohl je zaobišao hitove i ponudio zanimljivo viđenje barskog bluesa „Rainy Day Women 12&35“.


Za današnju, šestu objavu bivši bubnjar Nirvane i frontmen Foo Fightersa „prešao“ je preko Atlantika i odsvirao „Connection“ londonskog post brit-pop ženskog benda Elastica. Židovska „veza“ je njihova frontmenica Justine Frischmann.U projektu je Grohlu pomogao Greg Kurstin, njegov vršnjak, producent posljednjeg Foo Fighters albuma kao i onog kojeg tek očekujemo u 2021. pod nazivom „Medicine At Midnight“ za kojeg Grohl kaže da će zvučati kao „Let’s DanceDavida Bowiea. Koncept je prilično jednostavan, Grohl pjeva i svira bubanj, a Kurstin znalački pokriva sve ostale zvukove na klavijaturama ili klaviru. Mora se priznati, zvuči sjajno i svježe.


Nakon što je objavio što namjerava učiniti, potegnula se nevažna rasprava na društvenim mrežama o tome da je Dave Grohl i sam Židov, pa je spojio ugodno s korisnim, proslavio blagdan i usput zabavio ljude koji širom svijeta prolaze „tretman“ socijalnog distanciranja i nemogućnosti zabave izvan četiri zida obiteljskog doma. No, Grohl je sin učiteljice i novinara čije porijeklo nije židovsko već njegovo obiteljsko stablo vuče korijene iz Irske, Njemačke i Slovačke.


„Sa svim ludostima u 2020.,  Greg Kurstin i ja gledali smo kako da Hanuku učinimo posebnom ove godine“ – tvitao je Grohl objašnjenje koristeći za „ludost“ riječ na Yiddishumishegas“. I da, Kurstin jest Židov, ali najvažnija stvar u cijeloj priči je što je Dave Grohl, osim što je jedna od najvećih rock zvijezda, i vrlo opušteni nefrustrirani liberal, pa u cijelom projektu ne treba tražiti nikakve političke ili rodno ekskluzivističke razloge.


Čak je i međunarodna Židovska telegrafska agencija (JTA) u svojoj objavi potvrdila da Dave Grohl nije Židov, ali da za vrijeme ovogodišnje Hanuke dobro zabavlja sebe i ljude oko sebe svojim setom „židovskih“ glazbenih obrada.