Devetodnevna priča

Nastupom Gorana Bareta i Majki završio Jerry Ricks Blues Festival

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechlser

Foto Sergej Drechlser

Najveći blues festival u Hrvata - Jerry Ricks Blues Festival, ove je godine održan po 14. put, a čini se kako nema namjeru na tome statiDevetodnevna srpanjska blues priča večeras je u Kastvu stigla do svoje posljednje stranice, ali vjerujemo, nikako i do kraja.


Jer najveći blues festival u Hrvata – Jerry Ricks Blues Festival, ove je godine održan po 14. put, a čini se kako nema namjeru na tome stati. Putujuća blues karavana u Kastav se uparkirala još jučer, kada su kastavsku publiku zabavljali kultni „Atomci“, odnosno pomlađeno Atomsko sklonište, uz jedinog preostalog originalnog člana, legendarnog Bruna Langera.


Svoje nastupe na novouređenoj Crekvini jučer su odradili i riječki Sarah & The Romans te Blues Experience Band, a večerašnje veliko finale ostavljeno je za nastup nepopravljivog i uvijek beskompromisnog rockera Gorana Bareta i Majki.


Foto galerija: Goran Bare i Majke na Jerry Ricks Blues Festivalu Foto: Sergej Drechsler
Posljednju večer Jerry Ricks Blues Festivala otvorile su domaće snage iz akustičnog dua The Dudes, izvodeći blues obrade pjesama „Lonley boy“, „Ring of fire“, „Hurt“, „Long Train Runnin’“, „Svijet za nas“, „Seven Nation Army“, „Fly away“.


Nakon njih na stage se popeo glazbeno i scenski vrlo zanimljiv talijanski band The Cyborgs.


Kao što je umjetnički voditelj festivala Damir Halilić Hal rekao prije početka njihova nastupa, o njihovoj kvaliteti dovoljno govori činjenica da su nastupili kao predgrupa velikom Bruceu Springsteenu, koji gotovo nikada nema običaj angažirati predgrupe na svojim nastupima, osim u rijetkim slučajevima iznimnih izvođača na koje želi skrenuti pozornost.


Jedna od takvih iznimki su The Cyborgs, definitivno najotkačenija i najoriginalnija talijanska blues formacija. Scenski drukčiji i raritetni, nastupili su s maskama za zavarivanje, a njihov pristup bluesu umjetnički voditelj Riccardo Staraj nazvao je futurističkim, u svakom slučaju, blizak je blues-metalu ili punk bluesu.


Vrhunac večeri, barem bi nominalno to trebao biti, upravo je u tijeku, a svoju istinsku blues priču ispunjenu patnjom i bolom priča Goran Bare.


Iako je Goran Bare daleko od svojih najsjajnijih dana i energije, jedno je sigurno, njegovi hitovi živjet će vječno, a iskrenost i autentičnost nitko mu oduzeti neće i ne može, ma što tko mislio o tome.