Povratak velikana trash metala

Metallica ima prvu novu stvar u šest godina, najavili album i svjetsku turneju

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Uz najavu albuma, Metallica je objavila i svjetsku turneju s 44 koncerta, ali u samo 22 velika grada širom svijeta tijekom 2023. i 2024. godine, što će reći da će u svakom od njih nastupiti dva putaMetallica nakon punih šest godina zatišja ima novu pjesmu i točan datum izlaska novog albuma „72 Seasons“, prvog nakon „Hardwired… to Self-Destruct“ iz 2016. godine i tek četvrtog u posljednjih četvrt stoljeća.


Dugoočekivani album izlazi 14. travnja 2023. godine, i na njemu će se osim novog singl “Lux Æterna” naći još 11 pjesama.


Uz najavu izlaska, na njihovoj web stranici James Hetfield je i razjasnio zašto se album tako zove.
“72 godišnjih doba. Prvih 18 godina naših života koje formiraju naše pravo ili lažno ja. Koncept da su nam roditelji govorili tko smo i što smo. Moguće prepucavanje oko toga kakva smo osobnost. Mislim da je najzanimljiviji dio ovoga kontinuirano proučavanje tih temeljnih uvjerenja i načina na koji ona utječu na našu percepciju svijeta danas. Velik dio našeg iskustva u odrasloj dobi je rekonstrukcija ili reakcija na ta iskustva iz djetinjstva. Ili smo zatočenici djetinjstva ili se oslobađamo od tih okova koje nosimo.”


Uz najavu albuma, Metallica je objavila i svjetsku turneju s 44 koncerta, ali u samo 22 velika grada širom svijeta tijekom 2023. i 2024. godine, što će reći da će u svakom od njih nastupiti dva puta. Kao predgrupe, bit će angažirano čak sedam različitih bendova među njima i velika imena popu Grete Van Fleet i Pantere. Najbliže Hrvatskoj Metallica će svirati 24. i 26. svibnja u Munchenu, ali 2024. godine.


Što se tiče nove stvari, već poslije par taktova jasno je da Metallica ne posustaje, da ne mijenja glazbeni habitus, to je isti onaj stari dobri tvrdi i žestoki trash metal, možda čak i nešto brži od većine pjesama preko kojih poznajemo Metallicu.