DJ

Marko Nastić pred večerašnji nastup u Pogonu kulture: S riječkom publikom se jako dobro razumijem

Katarina Bošnjak

Marko Nastić / Foto Nebojša Babić

Marko Nastić / Foto Nebojša Babić

Marko Nastić, jedan je od favorita riječke publike koji je kroz brojne nastupe postao skoro pa godišnji rezident u gradu koji teče.Jedan je od najplodonosnijih DJ-eva regije, svoju respektabilnu međunarodnu karijeru gradio je više od dva desetljeća, a večeras stiže u riječki Pogon kulture.


Riječ je o Marku Nastiću, jednom od favorita riječke publike koji je kroz brojne nastupe postao skoro pa godišnji rezident u gradu koji teče.


Uz njega, nastupit će i Ani., Bronski, Marcel te Marin Biočić, a povodom ovog događanja razgovarali smo s Markom Nastićem.
U više od dvadeset godina djelovanja nastupili ste s brojnim poznatim izvođačima poput Carla Coxa, Marca Carole i Richieja Hawtina. Koji su vam omiljeni trenuci u karijeri, na što ste najponosniji?


– Kao mlađeg impresioniralo me je i bilo mi je jako interesantno raditi s poznatim DJ-jevima. Ono što smatram svojim velikim uspjehom je da sam ostao samo svoj, dosljedan sebi i svojim principima.


Jedan od ljepših trenutaka je bila proslava mojih 20 godina karijere na partiju u Beogradu, Retrospektakl.Bilo je 7 tisuća ljudi u publici i s mojih 30 kolega koji su dio mog života i odrastanja.


Pored samog partija, ono što je ostavilo poseban dojam na mene je dan poslije, kad sam se susretao s brojnim ljudima koji su prilazili da se jave i zahvale.


To je neopisiv osjećaj.


Koje su ključne razlike u izvedbi u počecima karijere i u sadašnjosti; što se sve promijenilo ako u obzir uzmemo i napredak tehnologije, otkrivanje novih žanrova…?


– S obzirom na to da sam već 25 godina na sceni, logičan slijed okolnosti je da se mijenjam i mislim da je to vrlo zdravo i da upravo kroz samu tu slobodu pronalazim sebe.


Kad sam počinjao, puštao sam samo s gramofona, zatim sam uključio i Traktor, a onda dodao i cd playere, da bih sada kombinirao 2 gramofona i 2 cd playera, ovisno o trenutku i uvjetima za rad.


Dosta traka puštam na cd playerima jer volim vrtiti dosta svojih edita i edite traka mojih prijatelja, kojih nema na pločama, kao i neobjavljena izdanja koja dijelim s užim krugom ljudi.


Ono što nisam promijenio, to je fokus na sam mix i umjetnost miksanja.


Jako volim duge tranzicije u mixu, i kad slušatelj ne može osjetiti i primijetiti tranziciju s jedne trake na drugu i treću. To mi je glavna inspiracija.Činjenica je da vas riječka publika apsolutno obožava; što se može očekivati od večerašnjeg nastupa u Pogonu, kakav će biti repertoar i čime ćete se predstaviti?


– Na dnevnoj razini preslušavam puno glazbe, uvijek se trudim set koliko-toliko pripremiti unaprijed i imam u glavi kako bih volio da on zvuči.


Ali uglavnom je sve stvar trenutka i konekcije s publikom, pa se dogodi da set ide u totalno drugom pravcu od onoga što sam zamislio.


S riječkom publikom uvijek nađem zajednički jezik i mislim da se jako dobro razumijemo.


Večeras sam u dobrom društvu, stilski se dosta poklapamo, i jako volim puštati glazbu s ovom ekipom, tako da je dobar provod zagarantiran!Koje prepreke mora savladati DJ s ovih prostora kako bi napravio i međunarodnu karijeru?


– Dobra glazba otvara sva vrata, premda mi se čini da veće zemlje i bolji menadžeri imaju prednost. Definitivno smo svjedoci da nekada glazba i nije najbitnija, što je apsurdno.


Moj savjet je – radi ono što voliš, jer ti već to ublažava stres koji ovaj posao stvara.