Veliki finale

Legendarni Lačni Franz oprašta se od fanova regionalnom turnejom

P. N.

“Došlo je vrijeme da se oprostimo na način kojeg naš brend i band zaslužuju. Ove se jeseni serijom koncerata u regiji, pod zajedničkim nazivom, VELIKI FINALE, opraštamo od svoje publike. Program koncerta izbor je pjesama sa svih naših albuma. U 43 godine karijere benda objavili smo 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije. Odsvirali smo preko 2000 koncerata. Od 1.1.2023 Lačni Franz odlazi u povijest”, rekao je Zoran Predin  


Lačni Franz odlazi u povijest. Legendarni slovenski novovalni bend pod vodstvom Zorana Predina nakon 43 godine karijere prestaje s radom. U njihovoj, isključivo autorskoj, glazbi u prvome su se razdoblju karijere mogli čuti utjecaji lokalnog folk-nasljeđa, jazza, elementi kabareta, bluesa i bogatog iskustva angloameričkog art rocka i post punka. Domaća kritika je njihovu glazbu najčešće etiketirala kao ‘kabaret rock’, dok im se danas pripisuje međunarodna etiketa – ‘hard indie’. U bezvremenskim tekstovima pjesama Lačnog Franza, lirika Zorana Predina provocira ironijom i sarkazmom, nestašno prepliće erotiku s politikom i društvene tabue s crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvijek dvosmislena, što im daje i prepoznatljivost i alibi.


Lačni Franz su, u ono razbarušeno vrijeme novog vala, bili grupa koju su voljeli zahtjevniji. Njihove pjesme su tražile izgrađen stav i uključen mozak. Zoran Predin je i od kritike i od kolega bio prepoznat kao jedan od najznačajnijih jugoslavenskih rock pjesnika. Neka vrsta novovalnog Arsena Dedića. Zbog tih pjesama su pravi fanovi Lačnog Franza savladavali prepereku slovenskog jezika. Jer vrijedilo je saznati šta se dešava unutar tema “Ne mi dihat za ovratnik”, “Naj ti poljub nariše ustnice”, “Jebiveter”, “Čakaj me”, “Na svoji strani” i večnog “Praslovana”, rekao je Petar Janjatović, rock novinar.
Od 2014. godine Lačni Franz nastupa u pomlađenoj postavi. Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Tine Čas (gitara), svježa su krv, koja svira stare i nove pjesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i njome puni žile najmlađe publike, kao i skeptičnih starih fanova.


Prvi datumi koncerata turneje “Veliki finale” već su objavljeni. Lačni Franz možete slušati 01.07. na 27. Festivalu Bled, 06.07 u Kopru i 09.07. u Mostu na Soči, a od do sada potvrđenih koncerata u regiji najavljeni su 17.09. Novi Sad, 29.09. Ruma, 30.09. Smederevo i 1.10. Beograd.