Nakon 7 godina

Kultni no wave sastav Swans najesen nastupa u zagrebačkom Kinu SC

T.I.

Foto: PR

Foto: PR

Swansi su poznati po tome da im je mijena konstanta, nisu kroz desetljeća prestali iznenađivati svojim žanrovskim istraživanjima, od post rocka preko industro zvuka do noisea, uvijek kroz stihove skloni mračnim i apokaliptičnim temamaKultni eksperimentalni rock sastav Swans nakon sedam godina ponovno se vraća u Zagreb. Nastupit će 8. studenog u okviru ekstenzivne jesenske turneje po kontinentalnoj Europi u „sjedećem“ prostoru Kina SC u zagrebačkoj Savskoj ulici.


Swanse je u 1982. godine osnovao multiinstrumentalist i kantautor Michael Gira i uklopio ih u rasuću no wave njujoršku avangardnu audio-vizualnu scenu. Swansi su poznati po tome da im je mijena konstanta, nisu kroz desetljeća prestali iznenađivati svojim žanrovskim istraživanjima, od post rocka preko industro zvuka do noisea, uvijek kroz stihove skloni mračnim i apokaliptičnim temama. Sasvim se uklapa u tu priču njihov posljednji dugosvirajući uradak „leaving meaning.“ iz 2019. kao tmurno, sporo i uglavnom prigušeno akustično glazbeno putovanje čijoj bi elegičnosti mogao pozavidjeti i princ tame Nick Cave.


Prema najavama, njihov najnoviji album “The Beggar” svjetlo dana trebao ugledati 23. lipnja u izdanju Young God Recordsa čiji je vlasnik inače Michael Gira. Na njemu bi se trebala naći i najdulja pjesma koju su Swansi ikad snimili, “The Beggar Lover (Three)” od solidnih gotovo 44 (!) minute. Ostaje za nadati se da je ipak neće izvesti u Zagrebu u cijeloj dužini.
Prije Swansa koji trenutno nastupaju u sastavu Michael Gira, Kristof Hahn, Christopher Pravdica, Phil Puleo, Larry Mullins i Dana Schechter, nastupit će Norman Westberg, i sam dugogodišnji gitarist Swansa. Ulaznice se mogu  kupiti preko sustava CoreEvent.