Pravni problemi

Johnnyja Rottena na sud dao ostatak Sex Pistolsa zbog nepristanka na korištenje glazbe u novoj seriji

T.I.

Foto: FX/Miya Mizuno

Foto: FX/Miya Mizuno

Lydon nije htio dati svoj pristanak da se u seriji koristi glazba koju je supotpisao u Sex Pistolsima, pa su ga Jones i Cook dali na sud. Prvo saslušanje na Visokom sudu u Londonu (High Court) se već dogodilo prošli tjedan i suđenje se nastavlja ovaj tjedanI dok nestrpljenje među starim pankerima širom svijeta i poklonicima lika i djela Dannyja Boylea (“Shallow Grave“, „Trainspotting“, „The Beach“, „28 Days Later“, „Sunshine“, „Slumdog Millionaire“, „127 Hours“), raste, čini se da mini-serija o Sex Pistolsima čije je snimanje već započelo neće proći bez pravnih zavrzlama.


Kao što su mediji već izvještavali, jedan od najboljih britanskih režisera današnjice prihvatio se projekta snimanja šestodjelne TV serije za FX, bazirane na autobiografskim zapisima gitariste Sex Pistolsa Stevea Jonesa „Lonely Boy“. Jones je, dakako, živo uključen u projekt, kao i njegov kolega, bivši bubnjar Pistolsa Paul Cook, no problem je – kao i u slučajevima drugih pokušaja ekranizacija – u Johnnyju Rottenu, pjevaču i ipak ključnoj figuri priče o punk pionirima koji su uzdrmali ne samo glazbene krugove 1977., već i one modne, pa i sam politički establišment.


Rotten ili pravim imenom John Lydon je doduše u ovoj priči koja prati mladog, polupismenog buntovnika s gitarom u ruci, izvan centra pažnje, no njegova skepsa oko projekta je tolika da je sad cijela priča završila na sudu. Naime, Lydon nije htio dati svoj pristanak da se u seriji koristi glazba koju je supotpisao u Sex Pistolsima, pa su ga Jones i Cook dali na sud. Prvo saslušanje na Visokom sudu u Londonu (High Court) se već dogodilo prošli tjedan i suđenje se nastavlja ovaj tjedan.
Dakako, serija bez mogućnosti korištenja glazbe, bila bi krajnje okrnjena, neovisno o visokim sposobnostima Dannyja Boylea kao redatelja, pa sad uspjeh cijele priče ovisi o tome što će odlučiti sud.


Ovaj put Lydonova tvrdoglavost možda ipak neće proći jer Jones i Cook imaju pravnog asa u rukavu. Naime, kako pišu engleski mediji, postoji pisani dogovor između članova grupe da licenciranje pjesama, odnosno dozvole za njeno korištenje, funkcioniraju po principu većine. S obzirom da su Cook i Jones za, a bivši basist Glen Matlock i zaklada koja se brine o ostavštini pokojnog Sida Viciousa nemaju ništa protiv korištenja glazbe u seriji, čini se da bi sudska odluka trebala biti samo formalnost, s obzirom da je jedino Lydon protiv.


U seriji neće biti velikih filmskih zvijezda. Možda najveća je Maisie Williams po ulozi Arye Stark u „Igri prijestolja“. Ona će glumiti Jordan Mooney koja je bila puno više od prodavačice robe u dućanu Viviene Westwood i Malcolma McLarena koji je modelirao Sex Pistolse i vodio ih kao manager.  Jonesa Glumi Toy Wallace, australsko-američka zvijezda u usponu, dok Johna Lydona utjelovljuje mladi Anson Boon kojeg pamtimo po ulozi u hvaljenoj ratnoj drami „1917“.


Poznato je da je sa snimanjem serije započeto u siječnju, no ništa se još ne zna kad bi mogla stići na male ekrane. U međuvremenu su, osim vijesti o sudskoj tužbi, objavljene tek dvije fotografije koje pokazuju bend na setu.