Shapeshifting

Joe Satriani: Čarobnjak koji uspješno mijenja oblike i stilove najavio je svoj 18. studijski album

Marinko Krmpotić

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Američki glazbenik prepoznatljiv po gitarističkom umijeću i specifičnom sviranju gitare, u 13 novih pjesama i 46 minuta glazbe dodiruju različite glazbene obaleNajavljujući »Shapeshifting«, svoj osamnaesti studijski album, američki gitaristički čarobnjak Joe Satriani rekao je kako je želio ispričati priču o sebi kao glazbeniku i to kroz različite glazbene stilove.


Otuda proizlazi i naziv albuma jer »Shapeshifting« znači mijenjanje oblika, u Satrianijevom slučaju mijenjanje glazbenih stilova kako bi se, rekao je, stvorio dojam da svira petnaest različitih gitarista.


No, u osnovi svira samo jedan – sam on, itekako prepoznatljiv po svom gitarističkom umijeću i specifičnom sviranju gitare.


Kombinacija žanrova
U temeljnoj je namjeri Satriani uspio i njegovih novih 13 pjesama i 46 minuta glazbe zaista dodiruju različite glazbene obale, za što je svakako zaslužan i odličan koproducent Jim Scott, znan po radu s grupama kao što su Foo Fighters, Tom Petty & The Heartbreakers i Red Hot Chili Peppers.


Naravno, ogroman doprinos dala je i prateća ekipa glazbenika koju su na ovom albumu činili: čuveni bubnjar Kenny Aronoff (John Mellencamp, John Fogerty, Chickenfoot, Jerry Lee Lewis, Smashing Pumpkins), basist Chris Chaney (Jane’s Addiction, Slash, Alanis Morrisette), klavijaturist Eric Caudieux te kao gosti Lisa Coleman (Prince) na pianu te Christopher Guest (mandolina).


Ova Satrianijeva ekipa najprije nas u naslovnoj temi vodi u vode psihodeličnog i blues rocka, da bi potom uslijedio jedan od najradiofonijskih trenutaka albuma, sjajna »Big Distortion« koja rifovima, melodioznošću i ritmičnošću vuče na glam rock fešte sedamdesetih, a rifovima uspješno zaziva AC/DC rock udare.


»All for Love« jedna je od nekoliko sporijih i nježnijih na albumu, pri čemu bas i bubanj stvaraju ugodnu podlogu na kojoj Satriani može plesti svoj gitaristički vez dugih i kratkih solaža koje najčešće izviru iz blues rock okvira.


Slična joj je po ritmu i lijepa »Teardrops« koja potvrđuje uočljivu Satrianijevu nadarenost za melodiju i u kojoj će uživati ljubitelji nježnijeg rocka sedamdesetih (ima tu i malo Santane!), a slične reakcije izazvat će i »All My Friends Are Here« te jazzom i gitarističim a la Mark Knopfler potezima obilježena »Falling Stars«.


Vrhunac ovog, uvjetno rečeno, nježnijeg dijela albuma je prekrasna »Waiting« u kojoj Satriani dozvoljava pianu i mandolini da budu ravnopravni partneri njegovoj nježnoj gitari.


Posebnosti albuma


Naravno, sklonost Satrianija čvršćem rocku je poznata pa će svi koji vole energiju zasigurno uživati u swingu pretočenom u gitaristički poletni južnjački rock u skladbi »Perfect Dust«, žestokoj i za najluđe trenutke koncerta idealnoj »Spirits, Ghosts and Outlaws« te posebno u prvom singlu i aktualnom videu, pjesmi »Nineteen Eighty« kojom se Satriani prisjeća 1980. godine nastojeći kroz sve dijelove pjesme oživjeti to doba pa tako rifovi i ritam slijede Van Hallena i njegovu verziju hard rocka budeći sjećanja na stadionski rock osamdesetih, mada u uvodu gitara plete po uzoru na gitaru Angusa Younga iz AC/DC hita »Thunderstruck« stvorenog 1990. godine.


Neobičnosti, na jedan način i posebnosti albuma, tri su pjesme. »Ali Farka, Dick Dale, and Alien and Me« uspješan su pokušaj spoja afričkog ritma i world music utjecaja (Ali Farka), surf rocka (Dick Dale) te vlastitih Satrianijevih pristupa rocku.


»Here the Blue River« posveta je i zahvala Bobu Marleyju i reggae glazbi općenito pri čemu treba istaći da se i u tom izrazu Satriani sjajno snalazi, kao i u odličnoj završnoj akustičnoj »Yesterday’s Yesterday« gdje zaista sjajno na pianu pomaže Lisa Coleman te na mandolini Christoper Gurest, a sam Satriani u ovoj prozračnoj pjesmi punoj sreće i pozitivnih vibracija svira i – banjo!


Sve u svemu, Joe Satriani je kroz »Shapeshifting« itekako uspješno dokazao kako zna mijenjati oblike i stilove pa će svi koji ga vole ovim albumom biti jako zadovoljni.


Jedan od najuspješnijih svjetskih instrumentalista

Joe Satriani rođen je 15. srpnja 1956. godine. Radio je kao učitelj gitare, a neki od njegovih učenika uspjeli su dosegnuti doslovce svjetsku slavu – Steve Vai, Rick Hunolt, Kirk Hammett, Andy Timmons…


U solo vode kreće relativno kasno i tek u tridesetoj godini, davne 1986. godine, objavljuje debitantski album »Not of This Earth«, a drugim, »Surfing With the Alien« (1987.), ostvaruje svjetsku slavu i od tog se trenutka smatra jednim od ponajboljih svjetskih rock gitarista.


Uz niz solo albumu iza njega su gostovanja na snimanjima brojnih drugih značajnih glazbenika, turneje s Mickom Jaggerom i grupom Deep Purple, petnaest nominacija za nagradu Grammy te više od 10 milijuna prodanih albuma po čemu ide u red najuspješnijih svjetskih instrumentalista.