Sjajna svirka

Jerry Ricks Blues Festival se vratio kući: Lijepa večeru uz Nikolovsku i Pifa

Robert Šimonović

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Nakon petodnevnog putovanja, od Mošćenica i Lovrana, preko Kastva do Matulja i Opatije, “putujuća karavana” vratila se kući u “kolijevku bluesa”, posljednje počivalište “Črnog Kastavca” u čiju je čast i krenula, ilitiga u grad Kastav.


Predzadnju večer drugog izdanja Jerry Ricks Blues Festivala začinile su izvedbe velikih glazbenih imena – Valerije Nikolovske i Branka Bogunovića Pifa.


Okupljene je putem audio snimke pozdravio počasni građanin Kastva – Michael Messer, britanski blues glazbenik koji je titulu dobio zahvaljujući svojem stručnom i umjetničkom doprinosu u organizaciji festivala od njegovih početaka. Nakon toga demonstracija sile mogla je početi.

Ispred velebnog zdanja kastavske Crekvine, koncert je otvoren nastupom Branka Bogunovića Pifa i njegovog benda Bogart. Branko Bogunović, glazbenik je i slikar, a može se pohvaliti da je sudjelovao u kreaciji više od 350 albuma raznih izvođača te bio stalni član sastava Plava trava zaborava, Animatori i Drugi način. Intro u koncert prezentiran je u vidu Pifove čudesne tehnike sviranja akustične gitare kojom je prisutne upoznao s nekim od svojih autorskih radova i adaptacijom Hačaturjanova “Plesa sablji”. Uslijedilo je jednako tako čudesno muziciranje na elektičnoj gitari uz pratnju benda. Odsvirali su pjesme pretežito britanskog rock bluesa, poput onih britanskog gitarista Jeffa Becka ili pjesmu “I love another woman” nedavno preminuloga Petera Greena, osnivača grupe Fleetwood Mac. Za kraj nastupa Bogunović je okupljene počastio još jednim solo nastupom na akustičnoj gitari, na bini mu se potom pridružio gostujući pjevač Mladen Rakas, da bi “točku na i” postavili zajedno s bendom Bogart.


Čitavu večer blagi ljetni vihor milovao je ozarena lica, ne pretjerano mnogobrojne, ali vidno zadovoljne publike. Vrhunac zadovoljstva uslijedio je nakon nastupa Valerije Nikolovske i Blues company benda.


– Repertoar kojeg ćemo izvesti omaž je velikoj i prerano preminuloj pjevačici Janis Joplin, a ove godine svijet će obilježiti pedesetu godišnjicu njene smrti, s pozornice je poručila Nikolovska na opće oduševljenje publike. Vrhunskim vokalnim sposobnostima, Valerija Nikolovska dostojno je predstavila legendarnu Janis, a mogle su se čuti pjesme poput “Piece of my heart”, “Down on me”, “Bye, Bye Baby”, “Ball and chain”, “A woman left lonley”, “Summertime” i drugi, svima znani hitovi poput “Mercedes Benz” ili “Me and Bobby McGee”, koje su raspjevale i rsplesale publiku. Valerija Nikolovska, rock, blues, jazz pjevačica surađivala je s velikim imenima hrvatske glazbene scene, s Josipom Lisac, Zdenkom Kovačićek, Meri Cetinić, Matijom Dedićem, Elvisom Stanićem, pokojnim Dinom Dvornikom i brojnim drugima, a u glazbenu kremu zasigurno i sama pripada.