I Believe In A Thing Called Love

Izabrana najbolja rock pjesma 21. stoljeća: Pjevač ju je u studiju snimio gol

Sanda Milinković

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Pjesma je snimljena 2001. godine, a svoj je vrhunac doživjela dvije godine kasnije.

I Believe In A Thing Called Love, hit benda Darkness iz 2002., proglašena je najboljom pjesmom stoljeća. Rezultat je to ankete u kojoj su sudjelovali čitatelji časopisa Classic Rock, prenosi Louder Sound.
“Dođite, veselite se s nama zbog vijesti o prestižnom priznanju koje nam je dodijelio Classic Rock. Novi broj slavi 100 najboljih pjesama stoljeća, a čini se da su ljudi prvim mjestom okrunili I Believe In A Thing Called Love! Hvala svima koji su glasali – velika je ovo čast”, kazao je bend.


The Darkness je ovu pjesmu snimio 2001. godine, a vrhunac je doživjela 2003. kada je zasjela na drugo mjesto britanske top ljestvice u listopadu (UK Singles Chart).


Pjevač Justin Hawkins se borio s pokušajima da visoke note snimi kako treba, pa je bio gol tijekom snimanja pjesme – pomislio je da će mu to smiriti živce i pritom iznervirati bubnjara Eda Grahama.
“Bio sam gol u studiju. Prvo sam to napravio kao eksperiment da vidim hoće li pomoći jer sam se borio s glasom. Onda sam to počeo prakticirati čisto zato što je Ed zbog toga bio nervozan pa je sve postalo tradicija. Možda sam se samo pravio važan, ali to je dio mog posla, pretpostavljam”, kaže Hawkins.


“Od svih briljantnih pjesama koje su snimljene proteklih dvadeset godina, ova je rock himna”, kazala je urednica Classic Rocka, Siân Llewellyn.

Dodaje da je 2001., The Darkness možda bio bend izvan svog vremena zbog jedinstvenog stila oblačenja i s dugotrajnim solažama na gitari u vrijeme kada su protiv njih svirali nu metalci.


“Ali, s Justinovim falsettom, poharali su rock svijet poput oluje”, kazala je urednica.