Big in America

Iron Maiden na Billboardovoj listi došli na mjesto na kojem nikad nisu bili

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Drake ih je prestigao na britanskoj listi, no utjehu mogu tražiti u tome što su do broja jedan uspjeli doći u Belgiji, Finskoj, Njemačkoj, Italiji, Švedskoj i Švicarskoj, kad govorimo o EuropiLegende heavy metal glazbe Iron Maiden sa svojim 17. albumom u karijeri „Senjtsu“ ipak nisu uspjele po šesti put zasjesti na 1. mjesto britanske top liste albuma. Iako su za današnje digitalno doba prodali zavidnih 45 tisuća albuma u prvom tjednu, za 1200 komada ih je ipak prestigao kanadski reper Drake.


Dosad su na vrh top liste uspjeli zasjesti sa The Number Of The Beast 1982. godine,  Seventh Son Of A Seventh Son,  1988., Fear Of The Dark, 1992. The Final Frontier, 2010. i pretposljednjim The Book Of Souls  prije šest godina.


Utjehu mogu tražiti u tome što su do broja jedan uspjeli doći u Belgiji, Finskoj, Njemačkoj, Italiji, Švedskoj i Švicarskoj, kad govorimo o Europi.
Posebno ih može veseliti činjenica da su došli do broja 3 Billboard top liste što je najveći uspjeh u povijesti benda na američkoj listi albuma.


Koliko se diskografska industrija promijenila govori i činjenica da je i ovdje Drake zasjeo na prvo mjesto albuma sa samo 46 000 kupljenih albuma (i to download u MP3 obliku), a sve ostalo do nevjerojatnih  613 tisuća „ekvivalentnih“ primjeraka albuma otpada na audio striming na zahtjev.


S druge strane, samo tri tisuće albuma su striming ekvivalenti u slučaju Iron Maidena. Ostalih 61 tisuću albuma su ili albumi kupljeni u MP3 obliku, na CD-u ili gramofonskoj ploči.


Inače, “Swenjutsu” je osim publike ovaj put vrlo toplo dočekala i kritika, i to ne samo ona iz Kerranga i sličnih publikacija sklonih teškom zvuku.


Recimo, NME rijetko hvali heavy metal albume, ali ovaj put nisu štedjeli pohvale na račun Dickinsona i društva riječima da je prepoznatljiv zvuk koji im je kroz desetljeća donio religijski odanu publiku. „Ali, Maideni su ovaj put otišli korak dalje, pustili imaginaciji na volju na albumu ispunjenijim novim idejama i samouvjerenošću nego ikad prije“.