Pozitivan ritam

Ime kluba “Jabuka” odlazi u povijest. Dobra je vijest da nije mogao dobiti boljeg novog zakupca

T.I.

Foto: Pozitivan ritam

Foto: Pozitivan ritam

Poštivat će se volja bivših dugogodišnjih voditelja da se staro ime kluba u budućnosti ne smije koristiti. U narednim mjesecima Pozitivan ritam će predstaviti novo ime i vizualni identitet kluba. S obzirom na reputaciju Pozitivnog ritma, klub "Jabuka" teško je mogao dobiti boljeg zakupca, bližeg duhu njegove kulturološke ostavštineIme legendarnog kluba „Jabuka“ na zagrebačkom Jabukovcu odlazi u povijest, no klub će pod novim imenom, opsežnijim i kulturno raznovrsnijim programom nastaviti raditi dalje. Ovu informaciju su na današnjoj konferenciji za novinare  pružili vodeći ljudi iz pulske tvrtke Pozitivan ritam d.o.o. koja se u posljednjim godinama nametnula kao važan faktor na domaćoj glazbenoj nezavisnoj sceni i koja je na natječaju Grada Zagreba iz drugog pokušaja dobila klub u najam pod prilično strogim uvjetima.


”Na raspisani natječaj Grada Zagreba za dobivanje u zakup kluba Pozitivan ritam se javio na poziv prijatelja i suradnika iz kluba Močvara. Cilj je bio spasiti klub i zadržati alternativni štih po kojem je bio poznat mnogim generacijama. U aplikaciji Grada je između ostalih navedenih uvjeta bilo i pet smjernica koje je trebalo zadovoljiti, a koje su se odnosile na film, književnost, edukacije, koncerte i slušaonice. Natječaj je bio raspisan dvaput. Prvi put ga je Grad rušio, ali smo temeljem žalbe i sudjelovanjem u ponovnom apliciranju iz drugog puta prošli. Preuzeli smo ključeve te potpisali ugovor tijekom 5.mjeseca”, rekao je kreativni direktor Pozitivnog ritma Vedran Meniga.


Također je napomenuo da će poštivati volju bivših dugogodišnjih voditelja da se staro ime kluba u budućnosti ne smije koristiti. U narednim mjesecima Pozitivan ritam će predstaviti novo ime i vizualni identitet kluba. S obzirom na reputaciju Pozitivnog ritma, klub “Jabuka” teško je mogao dobiti boljeg zakupca, bližeg duhu njegove kulturološke ostavštine.
Pozitivan ritam za koji se ponajviše veže desetljeće uspješnog organiziranja Seasplash festivala, u posljednje vrijeme je sve ambicioznija organizacija. Stoje iza agilne diskografske etikete PDV Records posvećene alternativnoj sceni, a pod svoju „kapu“ stavili su organizaciju čak šest festivala koji će svi tijekom ljeta biti održani na istoj lokaciji –  u njihovoj ljetnoj bazi u Martinskoj preko puta Šibenika.


Ljetnu sezonu na Martinskoj otvara Regius x Muzika.hr (9. – 11. srpnja) koji ove godine slavi svoje jubilarno deseto izdanje!  Očekuju nas nastupi Damira Urbana, benda Svemirko i novog vladara domaćeg rapa Grše. Također, stiže i šibenski reper novije generacije Bore Balboa kao i mlada rap nada Mali Japanac. Novost Regiusa je druga, mala pozornica koja nosi prigodni naziv Čudna muzika stage kojim će upravljati dobra duša šibenske nezavisne scene i veliki zaljubljenik u glazbu Dražen Frua. Ugostiti će preko 30 izvođača iz Šibenika, Zadra, Splita i šire te u tri dana programa predstaviti najaktualnije trendove na domaćoj nezavisnoj sceni.


Devetnaesto izdanje Seasplash festivala očekuje nas 15. – 18. srpnja. Ove godine pod imenom Corona Edition pt. 2 danas su objavljeni novi potvrđeni izvođači, Saša Antić kao Alejuandro Buendija & Sinovi i domaći eksplozivni duo Kali Fat Dub. ostatak već prije objavljenog bogatog rostera možete provjeriti ovdje.


Kanal Fest u svom trećem izdanju (23. – 24. srpnja) je festival uglavnom fokusiran na punk glazbu i njene (pod)žanrove, no ove se godine po prvi put na binu penju i lokalne metal snage, šibenski bend Zlobnik. Uz njih još nastupaju britanski Inner Terrestrials, zagrebački Šank?!, splitski Špurijus, pulska Fonjatura, dubrovački Last Caress, benkovački Kamp Kućice i osječka Gužva u 16-ercu.


Zadnji vikend u srpnju rezerviran je za Slurp! Festival (30. – 31.7.) koji ove godine slavi svoju desetogodišnjicu održavanja. Postulat Slurpa! je uvijek bio predstavljanje najaktualnijih elektroničkih strujanja s domaće i regionalne scene, uz probrane inozemne goste. U svom prvom, ali velikom jubileju festival ima prije svega humanitarni karakter. Tako će program činiti producenti i izvođači predstavljeni na nedavno objavljenom kompilacijskom albumu “Healing Sounds – Croatia Earthquake Relief Project”. Album je objavljen digitalno dok se vinilno izdanje u dva dijela očekuje u nadolazećim mjesecima. Kampanja traje do kraja godine, a ukupni ostvareni prihod uplaćivati će se na račun zaklade Solidarna, za pomoć stradalima u potresu. Točan popis, te raspored nastupa izvođača po danima biti će objavljeni uskoro.


Prvi vikend u kolovozu rezerviran je za šesto izdanje Membrain Festivala (5. – 8. kolovoza). U četiri dana programa na tri pozornice nastupiti će preko 50 DJ-a iz Hrvatske, Europe i svijeta koji će na jakim DIY soundsystemima predstaviti najaktualnije trendove u drum n’ bass, dubstep i half-time žanrovima uz skretanje prema jungle, dub, liquid i neurofunk strujanjima. Jedno od imena koje valja istaknuti je Youngsta – jedna od glavnih UK figura dubstepa i prepoznatljivo lice velikih festivala.


Čast da i ove godine zatvori festivalsku sezonu na Martinskoj pripala je Blast Festu (13. – 14. kolovoza) pod pokroviteljstvom Grada Šibenika i TZ Grada Šibenika. Blast je audiovizualni event koji djeluje od 2017. godine. Glavna vizija i cilj je stvaranje platforme za predstavljanje domaćih afirmiranih i neafirmiranih glazbenih umjetnika. Ove će godine kroz dnevni i noćni dio programa biti predstavljeno oko 15 DJ-a koji će svojim nastupima prezentirati široku paletu elektroničke glazbe.