Jedni u nizu

I Red Hot Chili Peppers prodali svoj katalog pjesama. Posao navodno vrijedi 150 milijuna dolara

T.I.

Foto: Sven Mandel/Wikimedia Commoms

Foto: Sven Mandel/Wikimedia Commoms

Bend je postigao dogovor s tvrtkom Hipgnosis koja je do kraja prošle godine potrošila 1,7 milijarde dolara kako bi postala vlasnikom oko 57 tisuća  pjesama, među kojima su i kompletni katalozi grupe The Blondie, Marka Ronsona, Davea Stewarta iz Eurythmics, Timbalanda, Neila Younga…Krenulo je s najvećim, Bobom Dylanom, pa su onda njegovim putem krenuli Neil Young, Fleetwood Mac i Stevie Nicks, The Beach Boys, David Crosby, Paul Simon…Svi su oni u posljednje vrijeme prodali prava na vlastite pjesme i unovčili desetinama i stotinama milijuna dolara svoj minuli rad.


Riječ je o veteranima uglavnom u poznim godinama pa im ovo dođe kao isplata debele akontacije mirovine. Mlađi, bez obzira što pred sobom još imaju desetljeća ubiranja tantijema od izvođenja i korištenja njihove glazbe svejedno se odlučuju monetizirati odjednom svoje autorstvo. Učinio je to prošlu jesen Calvin Harris, jedna od najvećih zvijezda i jedan od najplodnijih autora današnje elektronske glazbe. Učinili su to i Coldplay, Offspring, Kaiser Chiefsi, Mark Ronson, da spomenemo samo neke.


Sad se tom nizu pridodaje i jedan od najpopularnijih rock bendova posljednjih četvrt stoljeća, Red Hot Chilli Peppers.
Prema informaciji koju je objavio Billboard, bend je postigao dogovor s tvrtkom Hipgnosis koja je do kraja prošle godine potrošila 1,7 milijarde dolara kako bi postala vlasnikom oko 57 tisuća  pjesama, među kojima su i kompletni katalozi grupe The Blondie, Marka Ronsona, Davea Stewarta iz Eurythmics, Timbalanda, Neila Younga…Najviše novca u komadu su potrošili kupnjom 323 milijuna vrijednog kataloga pjesama izdavačke tvrtke Kobalt Music Group koja uključuje i djela Fleetwood Mac i Georgea Bensona.


Billboard saznaje da će za prodaju prava na prihod od pjesama Red Hot Chili Peppers utržiti između 140 i 150 milijuna dolara.


Nejasno je je li ugovor potpisan, ali izvori kažu da je tvrtka zaključila posao, koji vjerojatno uključuje najpopularnije pjesme benda, poput “Under The Bridge”, “Dani California”, “Snow (Hey Oh)”, “Californication” , “” Otherside “,”Can’t Stop” i “Gove it Away”.


Inače, Red Hot Chili Peppers intenzivno rade na novom albumu, prvom od „The Getaway“ iz 2016. i to ponovno s izgleda nezamjenjivom gitaristom Johnom Fruscianteom za kojeg se vežu komercijalno i autorski najuspješnija vremena benda. Nije ga bilo od 1993. do 1998., pa je otišao ponovno 2008. da bi se 2019. ponovno vratio. Od tog vremena bend radi na novom materijalu, ali došlo je do zastoja zbog pandemije. Još nije poznato u kojoj su fazi i kad bi novi album mogao izaći.