Riječki rockeri

Grad “best of & band on”: Ovo je priča o pjesmama “Ima li nešto” i “Grad”

Portal Novi list

Grad / Foto Damir Krizmanić-Kriza

Grad / Foto Damir Krizmanić-Kriza

Box-set izdanje „best of & band on“ na jednom mjestu objedinjuje njihove najbolje uratke i podsjeća na izniman rad GradaGrupa Grad na sceni je od 1985. i bila je jedan od prepoznatljivih aktera riječke rock scene uz čiju su glazbu odrastale generacije. Iako njihov rad i pojavnost tijekom godina nisu bili kontinuirani, oni su i dalje tu, a u svojoj skoro četiri desetljeća dugoj karijeri, objavili su sedam studijskih i jedan live album.


Grad danas stvara i djeluje u sastavu: Dean Škaljac (vokal), Orijen Modrušan (gitara), Igor Stevanović – Stiv (gitara), Sergej Hofman (bas) i Branko Kovačić (bubnjevi).


Posljednji nosač zvuka dvostruko je box-set izdanje „best of & band on“ koje na jednom mjestu objedinjuje njihove najbolje uratke i podsjeća na izniman rad Grada, neizostavne glazbene karike riječke rock scene.

Drugi par kojim predstavljamo ovo bogato izdanje pjesme su ‘Ima li nešto’ i ‘Grad’.


‘Ima li nešto’ prvi put je objavljena na demo albumu „Vrijeme promjena“ (1986.-1987.), a u godinama koje su slijedile i nakon brojnih live izvedbi, postala je jednom od njihovih najprepoznatljivijih pjesama.


Ova kultna pjesma uvrštena je i na kompilacijsko izdanje „Rijeka-Paris-Texas“ (1987.), a 1991. godine objavljena je na njihovom debi albumu „Ljudi“, čije izdavanje je Novi list proglasio jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene.


Prvu objavu pjesma ‘Grad’ doživjela je također na demo albumu „Vrijeme promjena“, a kasnije se, kao bonus pjesma, našla na Gradovom „povratničkom“, trećem studijskom izdanju „Planet majmuna 1999“ (1998.).Dean Škaljac, pjevač i potpisnik tekstova Grada, svojim je stihovima uvijek savršeno prenosio razmišljanja i promišljanja, bez obzira radi li se o ljubavi, egzistenciji ili nekoj drugoj životnoj temi.


Istoimena pjesma govori o bijegu iz učmale sredine, a Škaljčev sugestivni vokal i interpretacija, izvrsno su udahnuli život stihovima kojima poručuje „oduvijek žudiš za nečim/ oslobodi se/ ne misliš valjda da ovo je svijet/ stvoren za tebe/ ne čekaj sad/ sve već unaprijed znaš i daj/ napusti grad…“