Skupa podrška Trumpu

Gitarist heavy metal benda Iced Earth prvi priznao optužbe za pobunu na Capitoll Hillu. Čeka ga do 4 i pol godine zatvora

T.I.

Foto: Wikimedia Commons/Reuters

Foto: Wikimedia Commons/Reuters

Jon Schaffer snimljen je kako zgradom Kongresa nosi sprej koji se inače koristi u obrani od medvjeda. Za napomenuti je da je tog dana žrtva pobunjenika, policajac Brian D. Sicknick, pošprican upravo tim sprejemJon Schaffer, gitarist heavy metal sastava Iced Earth, prva je osoba koja se izjasnila krivim za zločine povezane s pobunom 6. siječnja kad je protrumpovska rulja provalila u zgradu Capitola s namjerom da izvede puč i spriječi potvrdu rezultata izbora i proglašenje Joea Bidena predsjednikom u američkom Kongresu.


Kako javlja CNN, Chaffer je priznao krimene koje mu se stavljaju na teret, a to je ometanje službenog postupka i unošenje opasnog oružja u zgradu Capitola. Naime, snimljen je kako zgradom nosi sprej koji se inače koristi u obrani od medvjeda. Za napomenuti je da je tog dana žrtva pobunjenika, policajac Brian D. Sicknick, pošprican upravo tim sprejem. Izgrednici su ga koristili jer je mnogo jači i ima veći domet od uobičajenog spreja koji se koristi za samoobranu.


U izjavu o krivnji, Schaffer je opisan kao “osnivač i doživotni član” krajnje desne paravojne organizacije Oath Keepers, iako su njegovi odvjetnici ranije na sudu tvrdili da nije znao puno o njima.
Osim što je priznao krivicu, ovaj heavy metalac radikalnih političkih uvjerenja je izjavio da iako misli da su izbori namješteni, to nije moglo biti opravdanje za provalu u zgradu Kongresa.


Poznato je kako ovakve stvari funkcioniraju u američkom pravnom sustavu. Za priznanje i odustajanje od suđenja dobiva se blaža kazna pa će tako biti i  u slučaju Jon Schaffera.


Tužitelji i Schafferovi odvjetnici nagodili su se preporučiti sucu da mu se odreže kazna između 3,5 i 4,5 godine zatvora, uzimajući u obzir da je bio kooperativan i surađivao s vlastima. Ovaj dio vjerojatno ne uključuje ne samo priznanje, već i pristanak da u korist tužiteljstva svjedoči na suđenju drugim pobunjenicima koji su se s njim našli u zgradi Kongresa 6. siječnja ove godine. Odluku o kazni na kraju će donijeti savezni sudac Amit Mehta, koji nadgleda slučaj.


Iced Earth su osnovani davne 1984., izdali su 12 albuma, i iako nisu „prva liga“ heavy metala imaju prilično veliku vjernu sljedbu i mogu se pohvaliti visokim mjestima na top ljestvicama albuma, posebno u Europi. Nastupili su i u Zagrebi 2009. u sklopu zajedničke turneje sa grupom Saxon, pa je najavljen i koncert 2014. u dvorani “Jedinstvo”, no otkazan je zbog “Sigurnosnih razloga”, odnosno problema s pozornicom. Ovakvi i slični razlozi se obično navode da se zakamuflira da je prodano premalo karata za koncert.


Jon Schaffer je jedini originalni član benda, no to nije spriječilo ostale članove da nakon pobune na Instagramu objave zajedničku izjavu u kojoj stoji da ni na koji način ne podržavaju nasilnu pobunu, i da „sa slomljenim srcem šalju svoju ljubav i suosjećanje svima koji su doživjeli bilo na bilo koji način zbog događaja 6. siječnja.“