Billy Goodbye

Franz Ferdinand novom, dosad neobjavljenom pjesmom najavili kompilaciju najvećih hitova

T.I.

Foto: Press promo

Foto: Press promo

Kao što se i na pratećem spotu vidi, Franz Ferdinand doživio je još jednu personalnu promjenu. Naime, ovo ljeto je postalo jasno da jedan od osnivača benda, bubnjar Paul Thompson više nema namjeru nastavitiJedan od najpopularnijih britanskih indie bendova u posljednjih 15 godina, škotski Franz Ferdinand uskoro izdaju kolekciju najvećih hitova kojih se nakupilo kroz godine. Od prvog velikog „Take Me Out“, „Michael“, „Darts Of Pleasure“, „The Dark Of The Matinee“, preko „Do You Want To“, „Ulysses“, „No You Girls“, „Right Action“ do „Love Illumination i „Always Ascending“, rijetko koji bend se može pohvaliti takvom niskom pamtljivih i upečatljivih pjesama.


Za okorjele fanove koji već imaju u svojim fonotekama diskografiju benda, ovo ne bi bilo posebno uzbudljiva vijest da na njemu nema i ekskluzivnih, dosad neobjavljenih stvari.  Kao prva najava kompilacija objavljena je tipična FF energetska „bombica“ pod nazivom „Billy Goodbye“.


“Dok je slušate, postoje dijelovi koji zvuče kao da je 1973., a zatim odmah skaču na nešto što bi se moglo napraviti samo u 2021., pa se to ponavlja nekoliko puta, tako da se postiže osjećaj vremenske dezorijentacije. Uostalom, to je način na koji danas slušamo glazbu. Puno se toga promijenilo u odnosu na vrijeme kad sam bio dijete i kupovao singlice. Samo to nam je bilo dostupno u određeno vrijeme, osim ako niste kupovali stare rabljene ploče. Sada nam je sve dostupno odmah. Mi zapravo više ne mislimo na glazbu koja pripada određenom vremenu“ – pojasnio je za NME vođa benda Alex Kapranos.
Pjesmu je producentski ispolirao Stuart Price poznat prije svega po suradnji s komercijalnim pop izvođačima (Dua Lipa, Madonna), ali to nije jedina novost. Kao što se i na pratećem spotu vidi, Franz Ferdinand doživio je još jednu personalnu promjenu. Naime, ovo ljeto je postalo jasno da jedan od osnivača benda, bubnjar Paul Thompson više nema namjeru nastaviti, vratiti se životu na cesti i u studiju. U bendu nisu bili oduševljeni njegovom odlukom, ali su je prihvatili. Zamjenu su pronašli u ne odveć poznatoj jorkširskoj bubnjarki Audrey Tait. Kapranos  u NME-e ne krije oduševljenost njome i kaže da se prirodno uklopila u bend.


Druga neobjavljena pjesma „Curious“ bit će vjerojatno objavljena pred sam izlazak Greatest hits albuma u ožujku 2022. godine.