Novi singl i novi album

Crowded House prekinuli dugu diskografsku pauzu sjajnim singlom “To The Island”

T.I.

Crowded House osvježili su svoje redove. Neilovog starijeg brata Tima Finna više nema u bendu, ali su tu zato dvojica njegovih sinova Liam i ElroyNovozelandsko-australski bend Crowded House vraćaju se nakon desetgodišnje pauze novim singlom, najavom albuma i svjetske turneje. 


Upisali su se u antologiju pop glazbe svojim nezaboravnim hitovima „Don’t Dream Is Over“ i „Weather With You“ s kraja 80-ih i početka 90-ih.


Razišli su se kad su postali svjetski poznati 90-ih, skupili se ponovno 2006. i s puno manje uspjeha izdali dva albuma, pa su ponovno ušli u dugi fazu hibernacije. 2019. se reformiraju i najavljuju turneju za prošlu godinu, ali im je COVID-19 pokvario koncertne planove, ali očito i otvorio neke nove horizonte jer su uspjeli dovršiti novi album u vrijeme izolacije. Sudeći po prvoj pjesmi objavljenoj jučer, Crowded House se vraćaju na staze uspjeha, „To the Island“ je komad modernog alternativnog popa na kojem Neil Finn, sad već s 62 godine na plećima, zvuči vrlo svježe i nadahnuto.
Možda mu u tome pomaže svježa u krv bendu. Njegovog starijeg brata Tima Finna više nema u bendu, ali su tu zato dvojica njegovih sinova Liam i Elroy.


Inače, Neil Finn posljednjih godina neaktivnosti benda nije sjedio besposlen, ukazala mu se prilika da 2018. godine uleti na mjesto Lindseya Buckinghama u Fleetwood Mac gdje je postao stalni koncertni član.  Teško se oteti dojmu da u novom singlu na Finna nije utjecao ovaj veliki bend i njihova logika skladanja elegantnih i pamtljivih pop pjesama.


U izjavi za medije povodom izlaska singla i novog albuma „Dreamers Are Waiting“ Finn nije krio zadovoljstvo što se vratio radu sa svojim bendom, uključujući tu i žive svirke koje su se po Novom Zelandu ipak u ograničenim uvjetima mogle održavati jer zaraza u toj otočnoj zemlji nije bila tako masovna.


„Imali smo sreću što smo ušli u studio prije lockdowna i snimili stvari najprije uživo. Nakon toga proveli smo čudnu godinu, razdvojeni fizički, ali u dnevnom kontaktu, razmjenjivali ideje i fajlove i uspjeli dovršiti posao s albumom“ – napisao je u izjavi za medije Finn.


Sedmi album Crowded Housea u karijeri „Dreamers Are Waiting“ izlazi 4. lipnja, a sveobuhvatna novozelandska turneja započinje 4. ožujka na kojoj uz mnoge datume već stoji “Sold Out”.