Producent Nirvane

Butch Vig: Da se danas pojavi, Nirvana ne bi imala ni blizu isti društveni utjecaj kao u svoje vrijeme

P. N.

Producent smatra da je Billie Eilish svojevrsni glasnogovornik današnje generacije mladih baš kao što je to prije 30 godina bio Kurt Cobain„Sumnjam da bi danas Nirvana sa svojim „Nevermind“ albumom imala isti odjek kao u vrijeme kad je izašao“ – rekao je u razgovoru za NME Butch Vig, koji je u svom studiju u Wisconsinu producirao taj, možda najvažniji rock album 90-ih godina.


Smatra da su se promijenile okolnosti i ljudi, u vrijeme strimanja bilo bi teško ponoviti taj zeitgeist trenutak. „Da „Nevermind“ izađe ovaj tjedan to bi i dalje bila sjajna ploča, ali ne bi imala isti društveni utjecaj. Izašla je u idealno vrijeme, kad su se stvari u glazbi mijenjale i to na gotovo revolucionaran način. Vidim da se to događa i sada, ali na isti način“ – misli slavni producent i bubnjar u bendu Garbage.


U isto vrijeme bivši bubnjar Nirvane i dugovječna rock zvijezda s Foo Fightersima Dave Grohl kaže da je danas mlađahna Bille Eilish bila ono što je mladim generacijama bila Nirvana prije 30 godina. Vig se slaže s njim i kaže da je Billie svojevrsni glasnogovornik generacije baš kao što je u svoje vrijeme to bio Kurt Cobain.
U vrijeme kad je Nirvana počinjala, sve je bilo obavijeno s više tajanstvenosti, danas je sve instantno i nevjerojatno lako dostupno. „Stvar postaje moćnija kad vam je malo teže dostupna. Možda se pojavi netko tko zvuči kao Nirvana, ili netko tko ima tekstove kao Bob Dylan, bavi se hip-hopom, a nema ni Instagram ni Facebook. Kad bi tako nekakav izbacio par jakih pjesama, napravio par koncerata i nestao, to bi bilo nešto. Ljudi bi pošizili jer bi htjeli još, a ne bi mogli doći do ničega. Ako takvih ima, nazovite me, želim ih producirati“ – napola u šali, napola ozbiljan poručio je Butch Vig.


Inače, Vig je otkrio ponešto i o novom albumu njegovog benda Garbage koji se vraća nakon četiri godine diskografske šutnje. „U pjesmama ima dosta referenci na dobru glazbenu prošlost, na Roxy Music i Talking Headse, ovaj puta smo dosta eklektični. Nekako mi se čini da je ovaj album šizofrenični rođak našeg trećeg albuma Beautiful Garbage“ – kaže Vig i napominje da i dalje istražuju nova sonična područja, ali da i dalje sve to skupa zvuči kao Garbage.


Izlazak novog albuma grupe Garbage najavljen je za 20. studenog.