Posveta Sarajlijama

Bruce Dickinson i Sacha Gervasi pišu scenarij za novi dokumentarac o Dickinsonovom koncertu u opkoljenom Sarajevu

T.I.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Sacha Gervasi je Britanac koji je u filmskom svijetu privukao pažnju 2004. godine scenarijem za Spielbergov film "The Terminal", a proslavio se dokumentarcem o kanadskom heavy metal bendu Anvil kojeg je The Times nazvao „najvećim dokumentarcem o rock'n'rollu ikad“Priča o posjetu Brucea Dickinsona i njegovog benda opkoljenom Sarajevu gdje je usred rata, krajem 1994. godine, održao koncert, ispričana je jednom u dokumentarnom filmu „Scream For Me Sarajevo!“ iz 2016. No, Bruce očito misli da u njemu nije ispričano sve i na pravi način, pa se udružio s Sachom Gervasijem, čovjekom koji stoji iza “Anvil: The Story Of Anvil!“,  jednog od najboljih rock dokumenatarca ikad. Njih dvojica pišu zajedno scenarij za novi film.


Bruce Dickinson je u doba sarajevskog koncerta, nakon (privremenog) razlaza s Iron Maiden vodio solo karijeru i bio usred turneje na kojoj je promovirao svoj “Balls To Picasso” album. Ideju da ga se nagovori na koncert imao je major UN-ovih snaga Martin Morris, ali Dickinson nije bio prvi izbor. Prije njega ovu su ideju odbili Motorhead, a čovjek koji inače vozi Boeing i očito mu nije strano napraviti odvažnu stvar nije mnogo dvojio oko podrške ljudima u olimpijskom gradu koji su tada već 1000 dana patili pod srpskom opsadom. Pod okriljem snaga UN-a i britanske vojske ušuljao se u grad, održao koncert i zadržao se u Sarajevu nekoliko dana. Prije njega, to je imala hrabrosti učiniti glazbena heroina i aktivistica iz 60-ih godina Joan Baez. Za svoj angažman, dolazak i kasnije javne istupe kojima je upozoravao na strahote kroz koje građani Sarajeva prolaze, Brucea Dickinsona sarajevsko Gradsko vijeće proglasilo je počasnim građaninom Sarajeva.


“Nekoliko nevjerojatnih dana koje sam proveo u Sarajevu s mojim solo bendom pred Božić 1994. godine bili su jedni od najintenzivnijih u mom životu. Kreiranje priče kako bi se na ekran prenijele emocije, ludilo, tragedija i trijumf nije lak zadatak. Moje putovanje bilo je putovanje dugokosog pjevača heavy metala u grad u kojem su zujali meci i granate i koji je bio pod opsadom duže od Staljingrada. Moje putovanje je bilo kratko, ja sam otišao u London i u Sarajevu ostavio suputnike na cesti života. Ovaj je film zapravo posvećen njihovoj, a ne mojoj priči. ” – pojasnio je Bruce Dickinson u kojem će smjeru ići dokumentarni film koji priprema s Gervasijem.
Sacha Gervasi je Britanac koji je u filmskom svijetu privukao pažnju 2004. godine scenarijem za Spielbergov film “The Terminal”, a proslavio se dokumentarcem o kanadskom heavy metal bendu Anvil kojeg je The Times nazvao „najvećim dokumentarcem o rock’n’rollu ikad“.  U međuvremenu radio je na igranim filmovima među kojima se ističe filmska biografija „Hitchcock“ s Anthonyem Hopkinsom i Helen Mirren u glavnim ulogama. Rad s Dickinsonom njegov je povratak u žanr za koji ga vežu najveći uspjesi.


“Brucea Dickinsona prvi put sam upoznao kao petnaestogodišnji obožavatelj Maidena u Londonu 1982. godine. Sada, gotovo 40 godina kasnije, biti autor ove izvanredno intenzivne i osobne priče sa samim Bruceom, neočekivana je i velika čast. Prava priča o klincima i lokalnim glazbenicima koji su prisustvovali tom koncertu potresna je koliko i nadahnjujuća. Mnogi od njih nisu uspjeli preživjeti rat. Nadamo se da će im ovaj film biti dostojna počast. ” – rekao je Gervasi.


Informacija o tome da ovaj dvojac radi na scenariju je zasad jedina pouzdana, još se ne zna ništa o tome kad bi mogao biti zgotovljen.