Poslovni potez

Bob Dylan prodao autorska prava nad svojim pjesmama za prilično nevjerojatan iznos

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Dylanove pjesme posebno su cijenjene ne samo zbog svoje vrijednosti kao umjetničkih djela, nego i zato što su vrlo podatan i poticajan materijal za obrade što eksponencijalno povećava zaradu od autorskih prava. Procjenjuje se da su obrađene sveukupno više od šest tisuća putaU jednoj od najvećih akvizicija u povijesti glazbe što se tiče autorskih prava, Universal Music Publishing Group steći će prava nad gotovo svim pjesmama koje je veliki Bob Dylan snimio u životu od 1962. kad je potpisao prvi ugovor, sve do ovogodišnjeg albuma „Rough and Rowdy Ways”, sveukupno oko 600 pjesama.


Dylan, koji je zagazio u osamdesetu godinu života, sam je s Universalom dogovorio ovu prodaju. Kako piše New York Times, cijena nije otkrivena, ali se računa da iznosi preko 300 milijuna dolara.


„Nije tajna da je umjetnost skladanja pjesama ključ sve velike i važne glazbe, kao što nije ni tajna da je Bob jedan od najvećih majstora te umjetnosti“ – izjavio je povodom ove akvizicije Lucian Grainge, izvršni direktor Universal Music Group, najveće diskografske kuće sa sjedištem u SAD-u u većinskom francuskom vlasništvu.
„Predstavljati djelo jednog od najvećih kantautora svih vremena, čija se kulturalna važnost ne može precijeniti je istovremeno čast i odgovornost“ – dodala je Jody Gerson, Univerzalova šefica odjela autorskih prava.


Kao što se od Boba Dylana moglo i očekivati, nije komentirao zašto je prodao svoj katalog i što kani napraviti s 300 milijuna dolara.


Ovo je najveća transakcija za pojedinačnog glazbenika, ali nije prva. I mnogo manje važni izvođači prodaju za velik novac pravo na korištenje svojih pjesama. Prema New York Timesu to je prošli tjedan učinila i Stevie Nicks, prodavši svoj autorski katalog za 80 milijuna dolara nezavisnoj kući za autorska prava Primary Wave Music. Britanska kompanija Hipgnosis Songs Fund je nedavno objavila da je potrošila nevjerojatnih 670 milijuna dolara u posljednjih šest mjeseci kako bi postala vlasnikom autorskih prava nad 44 tisuće pjesama raznih izvođača, Blondie, Ricka Jamesa, Barrya Manilowa, Chrissie Hynde i drugih.


Dylanove pjesme posebno su cijenjene ne samo zbog svoje vrijednosti kao umjetničkih djela, nego i zato što su vrlo podatan i poticajan materijal za obrade što eksponencijalno povećava zaradu od autorskih prava. Procjenjuje se da su pjesme Boba Dylana obrađene sveukupno više od šest tisuća puta.


Računica s autorskim pravima je jednostavna, svaki put kad se pjesma negdje izvede, na radiju, TV-u, koncertima, tantijemi “kapaju” vlasniku autorskih prava. Autorska prava su postala posebno zanimljiva velikom biznisu kad je strimanje glazbe postalo najčešći načinom konzumiranjem glazbe. Vlasnici autorskih prava u SAD-u su zaradili od izvođenja pjesama 3,9 milijardi dolara samo prošle godine. Dugoročno gledano, ulaganje u kataloge popularnih muzičara čini se kao siguran izvor zarade.