Promocija novog formata

Bob Dylan po prvi put u 60 godina karijere ponovno snimio vlastitu pjesmu

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Drugi dio zanimljivosti je sam format diska. Aukcija kod kuće Christie's će ujedno biti promocija novog formata Ionic Original kojeg je smislio slavni producent T-Bone BurnettBob Dylan u 60 godina karijere nikad nije nanovo snimio neku svoju pjesmu, a napisao ih je i izdao preko šest stotina. U međuvremenu, njegove počesto rudimentalne i sirove studijske snimke bile su podatni materijal da od nečeg nešto što je prošlo ispod radara drugi izvođači pretvore u hit, od The Byrdsa do UB40.


Sad se i to mijenja, Dylan je u poznim godinama odlučio prepjevati neke od svojih ranih radova, a prva je na redu  protestna pjesma „Blowin’ In The Wind“ originalno s drugog mu albuma „The Freewheelin’ Bob Dylan“ iz 1963. koja je na neki način postala himna jedne generacije. Pitanje je samo hoće li je itko čuti od bogatog kupca na aukciji.


Naime, povod izdavanja je na prvu banalan, nova snimka će kao jedini ekskluzivni primjerak na fizičkom discu biti ponuđena na aukciji kuće Christie’s 7. srpnja da se zaradi novac. Puno novca točnije, s obzirom da se očekuje da će za disk biti ponuđeno između 600 i milijun funti.
Drugi dio zanimljivosti je sam format diska. Aukcija kod kuće Christie’s će ujedno biti promocija novog formata Ionic Original kojeg je smislio slavni producent T-Bone Burnett i prije nekih mjesec dana ga najavio kao „prvi napredak u analognoj reprodukciji zvuka u više od 70 godina“. Riječ je naime o, u biti, o gramofonskoj ploči, ali druge tehnologije urezivanja i drugačijeg materijala. Za razliku od tradicionalnih vinilnih ploča od PVC-a i CD-ova koji sadrže plastiku sa slojem metala, Ionic Originals će biti kombinacija od “laka naslikanog na aluminijski disk, sa glazbom urezanim u brazde tog sloja…“.


Burnett kaže kako je uvjeren da diskovi “posjeduju dubinu, rezonantnost i zvučnu vjernost koja nadmašuje onu s vinila, CD-a, streaminga ili bilo kojeg drugog načina doživljaja snimljene glazbe.”


T-Bone Burnett je u ovom slučaju spojio svoju tehnološku inovativnost s činjenicom da producira Dylanove snimke i da je posljednje sessione u studiju odradio sa slavnim glazbenikom kako bi snimili nanovo neke od njegovih klasika iz mladosti i stavili ih na Ionic Original disk.


Inače, Bob Dylan osim studijskih aktivnosti, ne miruje ni u koncertnom smislu bez obzira što je prekjučer zagazio u 82. godinu života. Upravo kreće na turneju po Zapadnoj obali SAD-a nastupajući u klasičnim kazališnim dvoranama s kapacitetom do tri tisuće ljudi.