Kad raznolikost spaja, a umjetnost potiče pomirenje

B#ART Riječka Udruga Ri Rock dio je lani osnovane regionalne mreže

Ivana Kocijan

Balkan Art Connection predstavlja djelovanje i ujedinjenje kroz etno izvedbu pjesme legendarnih rockera Black Sabbath, nastalu u suradnji s glazbenikom Markom Louisom. B#ART dokazuje da za glazbu, umjetnost i dijalog granice ne postojeRiječka Udruga Ri Rock dio je mreže B#ART koju zasad predstavlja osam organizacija iz tri zemlje regije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Kao prvu suradnju snimili su etno obradu pjesme »Ironman« legendarnog benda Black Sabbath u kojoj su riječku scenu predstavljali Ivan Valušek i Luka Polić. Superar u BiH, AkustikUm, Sarajevo Drum Orchestra, Ri Rock, Štek House, Voice, Nebograd i Femix od 2019. godine zajedničkim naporima rade na promociji važnosti jačanja socijalne inkluzije ranjivih skupina, podržavaju i promoviraju pomirenje u regiji kroz zajedničko muziciranje uz stručnu podršku glazbenog producenta, talentiranog srbijanskoga glazbenika Marka Louisa. B#ART svojim aktivnostima dokazuje da nas različitost spaja te da za glazbu, umjetnost i dijalog granice ne postoje.


Razvoj društva


Misija mreže B#ART je stvaranje ekosistema koji jača one organizacije koje kroz umjetnost mijenjaju društvene tijekove, promoviraju svijest o važnosti inkluzije i pomirenja u regiji. Ekosistem i okruženje koje stvara B#ART djelovat će kroz zajedničko stvaralaštvo, razmjenu znanja i iskustava, do stvaranja većih mogućnosti partnerskim organizacijama za pristup financiranju i održivosti.


– Jako sam sretan što sam dio projekta B#ART i što razmjenjujem svoja iskustva s glazbenicima i organizacijama koje kroz glazbu pozitivno djeluju na razvoj društva. Svaki naš susret je bio veoma produktivan i inspirativan. Svaka organizacija iz ovog projekta je različita i unikatna. Uz kreativno druženje, posvećenost, razumijevanje i timski rad nastao je zajednički zvuk koji se veoma dobro čuje na obradi legendarne pjesme »Ironman«. Entuzijazam, sloboda razmišljanja i želja za druženjem pokazali su da granice ipak ne postoje, koliko god da su stvarne. Radujem se sljedećoj obradi i ponovnom susretu s organizacijama B#ART mreže, izjavio je Marko Louis.


Snaga raznolikosti
Superar u BiH je uz podršku međunarodne fondacije Porticus 2018. godine pokrenuo istraživanje koje je pokazalo da organizacije u zemljama zapadnog Balkana čiji je cilj socijalna inkluzija kroz glazbu i umjetnost, imaju potrebu za strateškim regionalnim povezivanjem. Predstavnici organizacija istaknuli su kako je povezivanje u regiji važno za njih kako bi dobili širu platformu za komuniciranje svojih ideja, te jačali pomirenje. Projekt B#ART je nastao kao rezultat ovog istraživanja.


– Raznolikost je naša snaga! B#ART dokazuje da biti različiti i drugačiji nije prepreka, nego prednost. Naš krajnji cilj je povezivanje i osnaživanje mladih ljudi kroz umjetnost. Uprkos novonastaloj situaciji, mi i dalje radimo na svom zajedničkom cilju jačanja i širenja mreže. Kako u vrijeme koronavirusa razvijati kreativnost kod djece i mladih ljudi? Kako povezati mlade ljude iz različitih država u regiji kada ih politike konstantno razdvajaju? U društvima država regije ne pridaje se velika pažnja osnaživanju ranjivih skupina i marginaliziranih grupa. B#ART traži odgovore na ova pitanja.


Kroz online radionice o izgradnji povjerenja, te produkciju pjesama, B#ART jača i promovira važnost inkluzije u društvu, važnost pomirenja u regiji te stvara umjetnost koja nam sve to omogućava, poručile su inicijatorice projekta B#ART Klaudija Bilić-Selmanović, Irena Klissenbauer i Stela Vasić.