»Oni što dolaze za nama«

Atomsko sklonište obilježava 45 godina karijere live albumom: Sadrži kultne rock hitove

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

U ljeto 1982. bend je u londonskom studiju JAM snimio svoj najtiražniji album »Mentalna higijena«Atomsko sklonište ove godine obilježava 45 godina postojanja live albumom »Oni što dolaze za nama«. Slavljeničku godinu započeli su projektom Lakestock, koji je okupio 50 bubnjara, 50 gitarista, 50 basista i 50 vokala koji su na zagrebačkom Bundeku snimili spot za njihovu legendarnu pjesmu »(Za ljubav) Treba imat dušu« koju potpisuje Bruno Langer.


Bend je s radom započeo u veljači 1976. Tim povodom Scardona s ponosom predstavlja njihov novi album koji sadrži 17 popularnih rock pjesama koje su obilježile karijeru Atomskog skloništa. Snimljene na koncertu na beogradskom Ušću u sklopu Beer Festa 2019., na album su svoje mjesto pronašle »Žuti kišobran«, »Johnny«, »Oni što dolaze za nama« i druge. Sve pjesme na koncertu izvedene su novom energijom koja ih pomlađuje i drži aktualnima. Album je potpuno autentičan, bez ikakve postprodukcijske dorade, odnosno snimljen je apsolutno uživo i na najbolji način može dočarati kako je to zvučalo na koncertu.


Američka epizoda


Prilika je ovo da se prisjetimo i povijesti benda. Ime benda nastalo je kad je nakon prvih proba tekstopisac Boško Obradović nazvao Bruna Langera i predložio nekoliko imena: Ista djetinjstva, Lift ekspres, Devet po merkaliju te Atomsko sklonište, koje je prihvaćeno. Sljedeće godine nakon nastupa na festivalu BOOM u Novom Sadu bend je sklopio prvi diskografski ugovor s PKP RTV Ljubljana i objavio prvijenac »Ne cvikaj generacijo«.
U ljeto 1982. bend je u londonskom studiju JAM snimio svoj najtiražniji album »Mentalna higijena«, na kojem se kao autor glazbe i teksta pojavljuje Bruno Langer. Na ovom albumu nalazi se i najveći hit grupe »Treba imat dušu«, koji je ovih dana prešao 6 milijuna pregleda na YouTube kanalu. Njihova američka rock avantura započela je 1982. dolaskom na Floridu. Prije toga bilo je potrebno ispuniti uvjete za dobivanje radne vize – trebalo je imati najmanje šest albuma i bogatu koncertnu povijest. U srpnju stižu u Orlando. Snimanje albuma »This Spaceship« započeli su Serđo Blažić, Dragan Gužvan, Zdravko Širola i Bruno Langer. Promociju su imali u poznatom rock klubu u Cocoa Beachu na Floridi. Uslijedili su nastupi u Daytona Beachu, Miami Beachu itd. Nakon povratka kući Serđu se pogoršalo zdravstveno stanje.


Kineski bicikl


Nakon toga se na godinu dana u Ameriku vraćaju gitarist Dragan Gužvan i Bruno Langer te s trojicom Amerikanaca (Wes Talton, vokal, Freddy Stuckey, klavijature i David Presly, bubnjevi) u poznatom Winter park studiju u Atlanti snimaju album »East European Man«, s kojim dolazi jedan od najvećih uspjeha, a to je pjesma »Kineski bicikl« (Chinese bicycle) za koju je Bruno Langer napisao i glazbu i tekst inspiriran nemilim događajem na Trgu nebeskog mira u Pekingu, na kojem su stradali kineski studenti tražeći slobodu i demokraciju. Pjesma je bila na američkom Top 100 i to je bio jedan od najvećih uspjeha benda.


Posljednji studijski album »Zabranjeno snivanje« u staroj postavi koji su činili Sergio Blažić (vokal), Dragan Gužvan (gitara), Bruno Langer (bas) i Zdravko Širola (bubnjevi), snimljen je u Zagrebu 1984. u studiju Janka Mlinarića Trulog. U koncertnoj sezoni 2019. u novoj pomlađenoj postavi s Matijom Dadićem (gitara) i Ericom Vojakom (bubnjevi) održali su oko 50 koncerata diljem regije.