Indie osvježenje

Američka glazbenica i frontmen riječkog Atmospherica snimili su duet: “Nastao je u jednom dahu”

Ivana Kocijan

Foto Ana Bartoniček

Foto Ana Bartoniček

Duet američke glazbenice Matilde Krulder i frontmena riječke grupe Atmospheric Lade Bartoničeka nastao je u jednom dahuFrontmen riječke grupe Atmosperic Lado Bartoniček ljetos je upoznao Matildu Krulder, mladu glazbenicu iz Kalifornije s kojom se povezao na prvu. Opuštena atmosfera, pozitivni ljudi, gitare i vokali i energija koja trenutačno obuzima stvorili su predivnu pjesmu »I am«.


Njegova glazba i njezin tekst nastali su u dahu. Aranžman je također napisao Bartoniček koji je bio zadužen i za programiranje, a odsvirao je i gitaru, dok je Franjo Jardas odsvirao bas i sologitaru.


Pjesma je dobila i videoizdanje za koji su zaslužni Lado i Ana Bartoniček.
Matilda Krulder u glazbi i s glazbom je odmalena. Šest godina je učila operu i pohađala vokalni program za mlade umjetnike Sveučilišta u Bostonu, a jazz koji je počela svirati u mladosti, ostao je njezin omiljeni žanr za pjevanje.Također sklada i izvodi vlastitu glazbu. Njezina je strast i cilj korištenje glazbe i umjetnosti za širenje komunikacije i razumijevanja između različitih kultura i promicanje diplomacije.


Njezini stihovi, glas i interpretacija savršeno su se spojili s glazbom i nastala je osvježavajuća indie pjesma »I am« koja osvaja na prvu.


– Rad s Ladom je apsolutno zadovoljstvo. Stvaranje ove pjesme opisala bih kao brzo i zabavno. Lado je vrlo opušten i otvoren, pa je rad i stvaranje s njim naravno užitak, kratko je rekla i dodala kako nije na bolji način mogla ispratiti Hrvatsku i ljeto 2020.


Glazba povezuje na najrazličitije načine, spaja ljude bez obzira odakle su, koje su boje kože, u koga vjeruju i kojim jezikom govore. Ona je univerzalna energija uz koju nastaju najčudesnije stvari, a pjesma »I am« upravo to i pokazuje. Slaže se s time i Lado Bartoniček.


– Nevjerojatno je kako smo glazbeno kliknuli! Bio sam kod prijateljice s društvom. U jednom trenu slušali smo neke moje pjesme i zabavljali se. Matilda koju nisam do tada poznavao, pridružila nam se sa svojom gitarom i nastavili smo zajedno.


U jednoj improvizaciji neke moje melodije Matilda je napisala stihove i duet je bio gotov. Ubrzo nakon toga, u svega nekoliko dana ja sam napravio pjesmu, snimili smo vokale i videospot. Bilo je baš inspirativno i zabavno glazbeno iskustvo, prepričao je.