Međunarodni potencijal

Album međimurskog etno post rock benda Daliborovo granje otisnut na CD, a uskoro i na gramofonskoj ploči

T.I.

Foto: Ela Horvat

Foto: Ela Horvat

Na švedskom YouTube kanalu „Underrated Albums”, "Hainin" je u kratkom roku s trenutnih četvrt milijuna pogleda postao drugi najslušaniji album u posljednjih 15 godina otkako kanal promovira skrivene EP i LP dragulje svjetske glazbene sceneAlbum „Hainin“ objavljen digitalno krajem prošle godine za sve agilniju diskografsku kuću Dostava Zvuka, etno post/prog rock benda iz Međimurja Daliborovo Granje, privukao je  pažnju švedskog YouTube kanala „Underrated Albums” na kojem je u kratkom roku s trenutnih četvrt milijuna pogleda postao drugi najslušaniji album u posljednjih 15 godina otkako kanal promovira skrivene EP i LP dragulje svjetske glazbene scene.


Od jučer je album dostupan u CD formatu, a i iz Dostave zvuka javljaju da će uskoro biti nabavljiv i u vinilnoj verziji.


Daliborovo Granje kroz isključivo instrumentalnu formu uporabu osnovnih rock instrumenata diže na novu razinu, dajući svojoj glazbi snažan osobni pečat inspiriran etno glazbom ovih prostora, što se jasno osjeća na drugom studijskom albumu „Hainin”. Ispreplitanje orijentalnog melosa, ritma i motiva arhaične književnosti s prostora bivše države bend stavlja uz bok progresivnijim predstavnicima srodnog glazbenog izričaja.
„Kao fanovi dobrog vina, pustili smo da nam pjesme na neki način dozrijevaju, kao vino, nekoliko godina prije nego ih izbacimo i to se očito isplatilo. Interes je velik pa smo se zasad odlučili na limitiranu količinu CD-a, a kroz neko kraće vrijeme naša će se glazba po prvi puta naći na vinilu, čemu se posebno veselimo. Na svojoj Facebook stranici ćemo ovih dana objaviti više informacija o prodaji i narudžbi izdanja.” – objašnjavaju iz Daliborovog Granja.


Album je bend snimio u studiju udruge Baraka iz Čakovca, mix i master bili su povjereni sve zapaženijem producentu Leonardu Klaiću, dizajn omota potpisuje Daliborovo Granje. Album je dostupan na Bandcampu i YouTube kanalu izvođača i na svim streaming servisima.


Daliborovo Granje od 2014. u većinskoj mjeri kroz DIY pristup stvara progresivnu i eksperimentalnu post rock glazbu bježeći od uobičajenih etiketa i svrstavanja u glazbene kalupe. Suptilno poigravanje sa stoner rockom i srodnim žanrovima dovodi do ezoteričnih melodija i glazbene katarze. Debitantski album „Daliborovo Granje” objavljen je 2015. za prvu nezavisnu etiketu u Hrvatskoj – „Slušaj Najglasnije!”. Materijali s drugog studijskog albuma nastali su u periodu od tri godine, snimljeni su 2019. godine, a usavršeni kroz producentsku direktivu Leonarda Klaića i objavljeni za etiketu Dostava Zvuka godinu dana kasnije. Daliborovo Granje čine Alan Horvat na gitari, Filip Toplek na gitari, David Lesjak na basu i Andrija Munđar na bubnjevima.