Neuništivi Australci

AC/DC su ponovno na okupu, za koji dan izlazi novi album kao posveta pokojnom Malcolmu Youngu

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Vratio se pjevač Brian Johnson, vratio se basist Williams, vratio se čak i bubnjar Phil Rudd. Angus Young nije nikud ni otišaoU zadnjih četiri godine sve je vodilo k tomu da će AC/DC objesiti gitare o klin i otići u legendu. Nedaće su se redale jedna za drugom. Na rasprodanoj turneji 2016. sluh pjevača Briana Johnsona je došao do takvog stupnja oštećenja da su mu liječnici naredili da prekine istog trenutka s koncertima. Za mikrofon je uskočio je Axl Rose iz Guns n’Roses i iako su teško mogli naći zamjenu zvučnijeg imena, to više nije bilo to. Netom po završetku turneje, originalni basist Cliff Williams objavio je da se povlači iz benda. Nesreća obično ne dolazi sama, pa je 2017. od posljedica demencije preminuo Malcolm Young, tiha i neprimjetna, ali važna figura u glazbenoj „arhitekturi“ benda. Izgledalo je da više nema smisla nastaviti i da Angus Young više nema ni s kim nastaviti. Uz sve to, originalni bubnjar Phil Rudd suočio se s optužbama na Novom Zelandu za pokušaj ubojstva i posjedovanje droge. Pokušaj ubojstva je odbačen, ali je zbog ostalih prijestupa morao odležati 8 mjeseci u kućnom pritvoru. Prije manje od tri godine AC/DC su izgledali samo kao snažna uspomena, legende hard rocka, boogiea, metala ili jednostavno – kao što su uvijek tvrdili kad bi ih netko upitao kojem žanru pripadaju – rock’n’rolla.


Pa ipak, u tišini se u zadnje vrijeme nešto događalo da bi dobilo potvrdu ovog rujna. AC/DC su ponovno na okupu i to ne s ostacima ostataka. Vratio se pjevač Brian Johnson, vratio se basist Williams, vratio se čak i bubnjar Phil Rudd. Angus Young nikud nije ni otišao. Čak i zamjena za Malcolma Younga ima smisla. Riječ je Stevieu Youngu, Malcolmovom i Angusovom ujaku.


I ne samo to, AC/DC imaju novi album Pod nazivom „Power Up“. Očekivano, Angus je na web stranici benda objavio da je album posveta njegovom bratu Malcolmu, „na način na koji je Back In Black bio posveta Bonu Scottu. Nikad prežaljeni Scott umro je početkom 1980. godine u Londonu u Renaultu 5 kojem je zaspao nakon ubijanja alkoholom jedne noći. „Back In Black“ s novim pjevačem Johnsonom postao je jednim od najpopularnijih albuma svih vremena i svih žanrova.  Preciznije, samo je Michael Jackson prodao više primjeraka svog „Thrillera“.
Kako će proći „Power Up“ ostaje da se vidi. Činjenica jest da je u samo tri dana nakon objavljivanja nove pjesme „Shot In The Dark“ spot pogledan preko 5 milijuna puta. Što očekivati od novog albuma neuništivih australskih veterana? „Shot In The Dark“ krije dio odgovora. Zvuči navlas isto kao i sve što su AC/DC snimili u posljednjih skoro pola stoljeća karijere. Možda zvuči malo paradoksalno, ali to je najbolja moguća vijest za njihove poklonike. Zašto mijenjati formulu koja uvijek pali?


Album s 12 novih pjesama bit će dostupan od 13. studenog 2020. godine. Za one koje nisu u dosluhu s digitalnim svijetom još jedna dobra vijest: osim u MP3 obliku i na CD-u, album će biti dostupan na dobrom starom vinilu, pa čak i na kazeti.