Debitantski album

“A Place of Someday”: Oluja žestokog rock zvuka prepuna maničnog ritma

Marinko Krmpotić

Foto: Promo

Foto: Promo

Čakovačka rock grupa izdala je prvijenac koji "udara" ravno u glavuOluja žestokog rock zvuka prepuna maničnog ritma te agresivnih i razarajućih rifova ono je što na debi albumu “A Place of Someday” nudi čakovečki post hardcore trio Dead Dog Summer.


Ljubitelji žestine, posebno oni koji su se u prvom dijelu devedesetih kleli u grunge i hardcore bandove poput Nirvane, Fugazzi, No Means Ni, Soundgarden ili Alice in Chins, doći će na svoje. Svaka od deset pjesama zabilježenih na ovom nepunih četrdesetak minuta dugom albumu kida bubnjiće i udara ravno u glavu zahtijevajući – i to izričito – aktivnu reakciju kroz ispucavanje energije.


Pripomažu tome i tekstovi koji su mahom kritičan i ironičan osvrt na nesavršenosti suvremenog društva pri čemu je za domaću publiku svakako minus što su otpjevani na engleskom, ali bi to mogao biti plus pri plasmanu na globalno tržište na kojem za jedan ovakav band u okvirima pravca kojeg zastupaju svakako ima mjesta.
U svakoj od pjesama ove ekipe Ljeta mrtvog psa (definitivno originalno i otkvačeno ime) postoje elementi melodioznosti koji, ponajprije kroz povremene dobre ulete gitara i dojmljive rifove pune ritma, mogu privući i one koji nisu čisti HC fanovi, ali u završnici će najviše uživati baš ljubitelji buke i agresije jer moćni bas i isto takvi bubnjevi te najčešće vrišteći vokal koji često prelazi granice histerije i približava se ludilu, gotovo svaku od pjesama usmjeravaju prema ubitačnoj agresivnosti.


Donekle je iznimka “Lost is Gone” koja, zahvaljujući izvrsnom radu solo gitare, može proći i kod znatno umjerenijih ljubitelja čvrstog rocka. Štoviše, ima u njoj i radijskog te potencijala za himnične trenutke dobrog koncerta. Donekle joj je i slična buntovna “Not My Game”, a sve ostalo uglavnom je do maksimuma agresivno i bučno do boli.


Zato, ne preostaje vam ništa do li – naravno, ako volite ovakvu vrstu glazbe – odvrnete zvuk do kraja te uz Dogse skačete, urlate, divljate…


Foto: Promo

Foto: Promo


O bendu


Iz njihove diskografske kuće (Ginger Records) poručuju kako trio svira post-hardcore u kojem se isprepliću različiti žanrovi – punk, mid 90-ies scream, hardcore i slični glazbeni izrazi. Album je snimljen u njihovom vlastitom studiju, a govoreći o bandu kažu:


“Dead Dog Summer su osnovani krajem 2020. godine nakon nekoliko godina pauze članova od sviranja po raznim bendovima. Svi članovi benda su bili aktivni na sceni u prvom desetljeću 2000-ih u raznim čakovečkim i zagrebačkim bendovima (Nikad, The Farewell Reason, Senata Fox, Implicite, Youth Against, …), a Dead Dog Summer je njihov povratak na hrvatsku nezavisnu scenu.


Bend tijekom 2022. godine u svojoj prostoriji za probe snima prvi album “A Place of Someday”, a za miks i master je zadužen Ivan Jakić iz zagrebačkog studija Kut Sobe. Članovi benda su Igor Bistrović (gitara i vokal), Krešo Žerjav (bass i vokal) i Boris Strahija (bubnjevi)”, piše u pratećem materijalu debitantskog albuma.