Paraf

“A dan je tako lijepo počeo”: Najvažniji hrvatski punk album dočekao reizdanje

Ivana Kocijan

»Special edition« albuma osim originalnog miksa donosi i četiri bonus pjesme: »Rijeka« i »Moj život je novi val« s njihovoga nastupnog singla objavljenog 1979. godine, singl-verziju »Narodne pjesme«, znanu s kompilacije »Novi punk val 78-80« i live-izvedbu kultne skladbe »Goli otok« izvedene 1979. na nastupu u PuliRIJEKA – U povodu 40. obljetnice originalne objave, Dallas Records objavio je »special edition« debitantskog albuma riječke grupe Paraf »A dan je tako lijepo počeo«. Riječ je o ključnom albumu jugoslavenske, jednom od ključnih albuma kontinentalne europske punk-scene te najvažnijem hrvatskom punk-albumu.


Rasprodana naklada


Album kojim je Paraf ušao u antologiju lokalne i europske punk-subkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture, objavljen je 5. lipnja 1980. i manifestirao je meteorski bljesak prve postave Parafa.


– Bio je to jedan od prvih snimljenih punk-albuma na ovim prostorima, no objavljen je s vremenskim odmakom zbog problema s jugoslavenskom Komisijom za šund. Tako je zamijenjen originalni ovitak, neke pjesme nisu uvrštene na album, a amblematska »Narodna pjesma« na albumu je objavljena s drukčijim stihovima. Unatoč tim zahvatima, album je (pr)ocijenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cijenom. No, to nije umanjilo njegov uspjeh. Početna naklada je rasprodana, pa je kasnije vinilni album doživio i drugu nakladu, a prodan je ukupno u 25 tisuća kopija, navodi se u najavi izdanja.


Moćno i opasno
I 40 godina nakon izvornog objavljivanja, četrnaest pjesama s albuma »A dan je tako lijepo počeo« zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i svježe za što su, naravno, zaslužni Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer. »Special edition« albuma osim originalnog miksa donosi i četiri bonus pjesme: »Rijeka« i »Moj život je novi val« s njihovoga nastupnog singla objavljenog 1979. godine, singl-verziju »Narodne pjesme«, znanu s kompilacije »Novi punk val 78-80« i live-izvedbu kultne skladbe »Goli otok« izvedene 1979. na nastupu u Puli.


– Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost, rekao je Igor Vidmar, jedan od producenata albuma.


Dar najvećem fanu


Koliko je Paraf bitan, dokazuje i velika fanovska baza koja ne samo da odrasta s bandom, nego iz godine u godinu dobiva nove članove. Ide to i obiteljskom linijom o čemu svjedoči zapis jednog vršnjaka članova banda na Facebook profilu Parafa: »I tako, 40 godina kasnije valja opet prema prodavaonici ploča, pa kad se unuk rodi da mu djed ima što staviti kraj uzglavlja i, naravno, pustiti mu »Narodnu pjesmu« dok će ga nosati noću kad bude plakao. Na opću radost majke i bake, jer mu je otac i dobio ime po pjesmi Parafa koju sam pjevušio vozeći se 1992. vlakom iz Vinkovaca prema Zagrebu: Pimpilin Valentin….«


Iz Dallasa stižu izvrsne vijesti: budući djed neće morati u shopping. S obzirom da mu se sin zove Valentin po stihu iz pjesme Parafa »Federico u bačvi«, Dallas Records će mu darovati ovo reizdanje. Ta se pjesma inače nalazi na drugom albumu Parafa »Izleti« koji ove godine također obilježava 40. obljetnicu izdavanja te će tim povodom Dallas objaviti »special edition« i tog albuma.