Kultna etiketa

30 singlova za 30 godina postojanja diskografske kuće Kill Rock Stars

T.I.

Kill Rock Stars je postala kulturološki važna etiketa prije svega zbog orijentacije na „ljute“ i žestoke ženske punk i post punk bendove koji su pripadali Riot grrrl feminističko-glazbenom undergroung pokretuTamo negdje u vrijeme kad je diskografska kuća Sub Pop otkrivanjem i diskografskom podrškom grunge bendova od Seattlea napravila glazbenu prijestolnicu svijeta, malo dalje u Olympiji, gdje je od 1989. do 1991. živio Kurt Cobain, jedna druga etiketa pokušala je slično, ali s punkom i njenim glazbenim izvedenicama.


Kill Rock Stars koji ove godine slavi 30 godina osnivanja  je utemeljio glazbenik Slim Moon prije svega jer njegovi prijatelji nisu gdje imali izdavati ploče, preciznije, nitko nije htio ponuditi ugovor bendovima s lokalne punk scene.


Na kraju, iako daleko od uspjeha grungea, Kill Rock Stars je postala kulturološki važna etiketa prije svega zbog orijentacije na „ljute“ i žestoke ženske punk i post punk bendove koji su pripadali Riot grrrl feminističko-glazbenom undergroung pokretu čije su teme bile obiteljsko nasilje, silovanja, klasna pitanja, rasizam, patrijarhalizam… Pokret je začet upravo na glazbenoj sceni Olympije pod okriljem Kill Rock Stars etikete.
Prije svega tu je za spomenuti ključni bendove iz te ere Bikini Kill i Sleater-Kinney, a onda i Bratmobile te engleske ženske bendove Huggy Bear i Skinned Teen. S godinama, Kill Rock Stars je svoje područje interesa proširio na portlandsku scenu, pa su tako postali i glazbeno raznovrsniji s imenima u katalogu poput sjajnog kantautora Elliotta Smitha, alt country benda The Decemberists ili komercijalnije indie skupine The Gossip.


Kill Rock Stars će kroz cijelu godinu slaviti 30 godina postojanja objavljivanjem trideset ili tridesetak singlova obrada koji će zadnji dan godine biti objavljen kao (trostruki) album pod nazivom „Stars Rock Kill (Rock Stars)“.


Ideja je da poznati i manje poznati  (Mary Lou Lord & Mikaela Davis, Mike Watt, Eyelids, Fruit Bats, Little Mazarn, Califone, MAITA, Shutups, TEKE::TEKE, Møtrik, Ryan Sollee…), obrade po jednu pjesmu iz bogatog kataloga diskografske kuće Kill Rock Stars.


Na samom početku godine, 1. siječnja izašla je obrada Smithove „Some Song“ u izvedbi Mary Lou Lord i Mikaele Davis, a pred neki dan „Rebel Girl“ Bikini Killsa u i izvedbi Mike Watta & The Black Gang. Kao što se može provjeriti u nastavku, Watt – koji je kroz kultne The Minutemen i Firehose gradio reputaciju jednog od najcjenjenijih basista u indie rocku – praćen bendom gdje gitaru svira Clem Snide iz Wilca, isporučio je prilično brutalno viđenje jednako žestokog originala ženske Riot grrrl skupine Bikini Kill.